Sveits er mange rike nordmenns nye hjemland, her fra Basel. Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB

Milliardæren Jens Rugseth flytter til Luzern i Sveits. Han oppgir økte skatter i Norge som grunn for flyttingen.

En lang rekke rike nordmenn har i senere tid flyttet til Sveits. Den mest profilerte er Kjell Inge Røkke (les sak under).

Nå melder enda en milliardær seg på i denne karavanen av flyttelass ut fra Norge, nemlig 60-årige Jens Rugseth. NTB skriver om saken.

I likhet med de fleste av de øvrige som har flyttet, forklarer Rugseth flyttingen med det økte skattenivået i Norge. Han mener det rett og slett er urimelig dyrt å bli boende:

– For oss koster det opp mot 40 millioner bare for å dekke skatten, sier Rugseth til Dagens Næringsliv (DN).

Han legger til:

– Vi sitter jo ikke med den type penger på bok og må enten låne, selge aksjer eller ta utbytte fra selskapene våre. Lån er uaktuelt, og å selge aksjer i dagens børsklima er vanskelig og smertefullt. Det eneste realistiske er utbytte fra selskapene våre.

Ifølge ligningstallene var Rugseth oppført med en formue på 598 millioner kroner og en inntekt på 82 millioner i fjor. Den faktiske formuen hans er vesentlig høyere, ifølge DN, og han tituleres milliardær.

IT-investoren konkretiserer grunnen til flyttingen og sier til avisen at det skyldes økt formuesskatt, økt utbytteskatt og lavere rabatt på aksjer.

I tillegg til nevnte Kjell Inge Røkke har har blant annet Bjørn Dæhlie og barnehagemilliardærene Jacob og Randi Sundby flyttet til Sveits. Det samme har barna til dagligvaremilliardær Magnus Reitan, noe Document nylig omtalte.

Disse flyttingene har medført mye oppmerksomhet og politisk debatt, men først og fremst representerer det betydelige tap av skatteinntekter for Norge.

Tapet for Norge kan imidlertid dreie seg om mer enn bare skatteinntekter. Det er påpekt at disse personene også tar med seg den investeringsviljen, forretningsteften og kompetansen som har skapt arbeidsplasser rundt om i Norge.

Les også: 

Røkke flytter til Sveits, reaksjonene lot ikke vente på seg

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.