Den idylliske Geneve-sjøen. Laurent Gillieron/Keystone via AP

Den 18. juni er det regionalvalg i Genève-kantonen i Sveits, og man skal stemme ja eller nei til økt skatt for rike innbyggere. Nei-siden viser til hvor dårlig slik skatt har fungert i Norge.

I lokalvalget i Genève-kantonen skal sveitserne stemme over om de som tjener mer enn 3 millioner sveitserfranc (ca. 35,4 millioner norske kroner) skal betale en ekstra «solidaritetsavgift», melder Bloomberg.

E24 skriver om saken.

Dette nye forslaget er i praksis er en utvidelse av den allerede eksisterende formuesskatten i kantonen, skriver avisen.

Det har fått de 100.000 nødvendige signaturene som skal til for å utløse en folkeavstemning om nær sagt hva som helst i landet som er kjent for sitt direkte demokrati.

– Vil unngå det norske syndromet

Lokale motstandere av skatteøkningen trekker frem situasjonen i Norge, der en rekke rike innbyggere har meldt flytting til utlandet.

De mener Norge er et skrekkeksempel på dårlig skattepolitikk. For når de rike flytter, forsvinner også skatteinntektene.

– Vi vil absolutt unngå det norske syndromet der de rike flytter, sa Vincent Subillia, president for Genèves handels- og industrikammer, i et intervju med Bloomberg.

Han mente forslaget, som han omtaler som «ideologisk» og «demagogisk», må avvises tydelig.

Genève er Sveits’ andre største by og hovedstad, med 506.000 innbyggere. Det er også betegnelsen på den i areal nest minste kantonen i landet, som omfatter byen Genève med forsteder. Hele 25 prosent av befolkningen er utenlandske statsborgere.

8,6 mrd. i budsjettoverskudd

Genève har allerede Sveits’ høyeste formuesskatt på 1 prosent. Dersom forslaget blir vedtatt, vil den øke til 1,5 prosent, ifølge Bloomberg.

I fjor endte kantonen med et budsjettoverskudd på 727 millioner sveitserfranc (ca. 8,6 milliarder kroner).

Det er også bakgrunnen for at regionale myndigheter råder innbyggerne til å stemme ned forslaget.

– Dette forslaget ble utarbeidet under coronakrisen, for å sikre at staten kunne hanskes med økt fattigdom takket være mer økonomiske midler, sa finansminister Nathalie Fontanet til avisen Tribune de Genève i mai.

Videre pekte hun på at skatteinntektene de siste årene har vært tilstrekkelige til å håndtere problemet.

Sveits’ grønne parti, som har vært med på forslaget, sier de ikke tror rike innbyggere vil flytte som følge av at skatten øker med 0,5 prosent.

Rike nordmenn har strømmet til landet

Siden i fjor høst har flere rike nordmenn flyttet til Sveits. De flest har bosatt seg i andre kantoner enn Genève, som Luzern og skattevennlige Zug.

Søndag skal sveitserne også stemme over innføring 15 prosent selskapsskatt for store selskaper. Forslaget kommer fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OECD) og G20-landene, etter at 140 land, inkludert Sveits, kom til en enighet i 2021.

Målet er å hindre at store multinasjonale selskaper ikke kan slippe unna skatt ved å etablere seg i land med lav selskapsskatt. Et lignende forslag er for tiden på høring i Norge.

Les også: 

Følger etter Røkke: Tidligere Block Watne-eier har flyttet til Sveits

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.