Kjell Inge Røkke sparte 10 milliarder kroner på å flytte fra Norge. Stadig flere følger etter. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringspartiene og SV er enige om en tøff utflyttingsskatt for såkalte skatteflyktninger. Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum slakter forslaget, og bruker ordet «formuesfengsel».

SV har fått gjennomslag for sin hjertesak om å ta de rike hardest mulig, og nå skal det innføres regler om skjerpedce skattekrav mot rike nordmenn som vil bosette seg i et annet land. De skal virkelig få blø.

Dette skriver SV selv i en pressemelding om tirsdagens budsjettenighet:

– Partiene er enige om en tøffere utflyttingsskatt for skatteflyktninger, hvor endringer som opphever dagens tidsbegrensing på fem år, sørger for at utflyttingsskatt også gjelder ved overføring av aksjer til nær familie i utlandet, heter det.

Men klappjakten på de rike slutter ikke der. Partiene vil også utrede exit-skatt for rikinger, melder VG.

– Det er tydelige innstramninger fordi verdier som er skapt i Norge også bør skattlegges i Norge, sier Aps Frode Jacobsen i finanskomiteen på Stortinget.

I praksis er det snakk om en ren straffeskatt overfor rike som ønsker å forlate landet. Slike ordninger er gjerne noe som kjennetegner dysfunksjonelle stater der gründere og vellykkede borgere ikke lenger orker å bo.

Eksempelvis har Sør-Afrika hatt slike regler for den velstående, rike befolkningen, i hovedsak hvite, som ønsker å flytte fra et land man opplever er i politisk og økonomisk forfall.

Myndighetene setter nærmest opp en berlinmur av skattekrav og konfiskasjonsordninger, for å hindre borgere i benytte sin grunnleggende rett til å bosette seg der de vil. Slikt sier noe om  makthaverne i et land.

Det er ikke uten grunn at de rike nå vil flytte fra Norge.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum  skriver at Kjell Inge Røkke faktisk har spart ca. 10 milliarder kroner på å flykte fra Norge og bosette seg i Sveits.

For Røkke var det altså et økonomisk sett logisk trekk å forlate et land der sosialistisk og næringslivsfiendtlig SV-tankegods i stadig større grad får råde.

Stavrum går langt i sin karakteristikk av den rødgrønne politikken som nå er vedtatt i budsjettet for 2023:

Før hadde Norge gjeldsfengsel, nå innfører det rødgrønne flertallet formuesfengsel, skriver Gunnar Stavrum.

Les også: 

Gir opp Norge: Nok en milliardær flytter til Sveits

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.