Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum. Foto: Mariam Butt / NTB

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum advarer på det sterkeste mot å ekskludere Hans Rustad fra Redaktørforeningen.

Man vil ekskludere en redaktør for meninger han blir tillagt av andre, fastslår Stavrum i en kommentar i sin egen avis i dag, og kaller eksklusjonsprosessen «etisk rensning».

Eksklusjon er «både dumt, overilt og farlig for troverdigheten til norsk presse. Å kunne tolkes som høyreekstrem er ikke i seg selv grunnlag for eksklusjon.» :

I så fall må venstreekstremisme også være eksklusjonsgrunn, og jeg har ikke sett at foreningen til nå har nektet medlemmer som støtter en sosialistisk revolusjon og innføring av kommunisme.

Torsdag fremsatte Filter-redaktør Harald Klungtveit krav om at Documents sjefredaktør Hans Rustad må kastes ut av Redaktørforeningen på grunn av det han skriver om Trump, Proud Boys og stormingen av Kongressen. Han fikk støtte av blant andre politisk redaktør i Dagens Næringsliv Frithjof Jacobsen, journalist Ole Torp i NRK, Dagsavisens kommentator Hege Ulstein og TV 2-reporter Fredrik Græsvig.

Allerede dagen etter varslet NRs generalsekretær Arne Jensen at det ville bli satt i gang en eksklusjonsprosess. Foreningens styre skal diskutere utkastelse.

Klungtveit hevder at Rustad «fremmer høyreekstremisme og bidrar til å rettferdiggjøre angrep på reportere».

Dette er kommentarene Harald Klungtveit viser til:

Nettavisen-redaktøren avviser at Hans Rustad fremmer høyreekstremisme eller støtter angrep på journalister:

Slik jeg leser kommentarartiklene, skriver Document-redaktøren hva han mener om USAs president Donald Trump og protestene mot valgprosessen, og analyserer hva som skapte stormingen av Kongressen.

Redaktørforeningen skal ha svært liberale grenser for meninger og ytringer som er innenfor norsk lov, og bør reflektere meningsbrytninger i samfunnet ellers – enten de kommer fra fundamentalt kristne eller fra ytre venstre og ytre høyre, skriver Stavrum.

– Støtter virkelig Rustad vold mot journalister?

Man kan selvsagt ikke være medlem av Redaktørforeningen hvis man støtter angrep på journalister, fastslår Stavrum, og spør om Rustad virkelig støtter slike voldelige angrep.

Stavrum viser til at Document arbeider etter Vær varsom- og Redaktørplakatens prinsipper. Han påpeker at det forskjell på å analysere og forklare hvorfor stormingen av Kongressen skjedde, og å støtte aksjonistenes voldsbruk og angrep på journalister:

Hans Rustad gjorde åpenbart det første. Når alle toneangivende norske medier fordømmer Trump-supporternes adferd, så har vi råd til én motstemme.

Anklagene mot Hans Rustad «koker ned til at han angivelig er høyreekstrem, ønsker å promotere høyreekstremisme, og at han støtter – eller legitimerer – vold mot journalister», skriver Stavrum, som ringte Rustad for å avklare hva han mener og står for.

Svarene er ganske klare: Rustad avviser at han er høyreekstrem, og nekter blankt for å fremme høyreekstreme standpunkter. Ifølge Rustad er hans program journalistikk – altså å forklare verden. Om noe, så er han oppfatt av å bekjempe radikalisering, uansett hvilken fløy det er snakk om. Document-redaktøren fordømmer voldsbruk mot journalister, og ønsker heller ikke å legitimere slik voldsbruk.

Da står vi igjen med et forslag om å ekskludere en redaktør for meninger han blir tillagt av andre, men selv avviser at han har. Eller å tillegge ham ønsker om å legitimere en voldsbruk mot journalister som han selv fordømmer.

Nettavisen får klart svar fra sine lesere. Da denne skjermdumpen ble tatt, hadde om lag 1900 lesere gitt sitt synspunkt til kjenne.

– NR er ingen sannhetskommisjon

Stavrum viser til at en stor del av de republikanske velgerne fortsatt mener at reglene og behandlingen av 65 millioner poststemmer avgjorde valget for Demokratene:

Det må de ha lov til å mene, og kan ikke Norsk Redaktørforening ha ett medlem som deler oppfatningen til mange titalls millioner amerikanere? Norsk Redaktørforening er ingen sannhetskommisjon.

Nettavisen-redaktøren mener «Document-redaktør Hans Rustad er ganske langt på siden av flertallet i Redaktørforeningen», men mener samtidig det er en styrke at det er «stor takhøyde for ytterliggående meninger blant norske redaktører».

Det bør veldig mye til før en presseforening ekskluderer noen for å ytre sine meninger.

Stavrum viser til USA og advarer mot «hvor farlig det blir når store deler av befolkningen ikke har tillit til mediene og oppfatter dem som partiske.»

Han avslutter med glimt i øyet at dersom Rustad blir ekskludert, kan han trøste seg med et Groucho Marx-sitat: «Jeg trekker meg tilbake. Jeg ville ikke ønsket å være medlem i en forening som ville hatt meg som medlem».

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.