Fredrik Græsvik, Kjetil Rolness og Harald Klungtveit. Foto: Torstein Bøe / NTB, Martin Håndlykken / Nordiske Mediedager / Wikimedia Commons og Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Documents sjefredaktør Hans Rustad må kastes ut av Redaktørforeningen på grunn av det han skriver om Trump, Proud Boys og stormingen av Kongressen, mener Filter-redaktør Harald Klungtveit.

Klungtveit fremsetter kravet om utrenskning i Norsk Redaktørforening (NR) i et innlegg på Facebook torsdag kveld. I kommentarfeltet får han støtte av blant andre politisk redaktør i Dagens Næringsliv Frithjof Jacobsen, Dagsavisens kommentator Hege Ulstein og TV 2-reporter Fredrik Græsvig.

«Skammelig. Spark ham ut Arne Jensen eller iviter [sic] like gjerne Lurås inn i varmen», skriver Græsvig. (Jensen er generalsekretær i NR.)

«Han må ut.» stemmer Hege Ulstein i.

VG-kommentator Anders Giæver lenker til registrering av et partinavn, og kommenterer: «Rustad har større ambisjoner enn medlemskap i Norsk redaktørforening. Regner med at han stormer Stortinget under neste Trontaledebatt.»

Dagblad-journalist Heidi Molstad Andresen, støtter kravet om eksklusjon. Hun leder kontrollkomiteen i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) og er tidligere leder av SKUP-styret.

Rolness: – Ekskludér Rustad

Kjetil Rolness har delt Klungtveits innlegg, og skriver at «Redaktørforeningen bør ekskludere Hans Rustad»:

«I Aftenposten på lørdag påpekte jeg at redaktøren i Document.no i hele høst har brutt Redaktørplakaten ved å spre grunnløse, og dels spinnville, konspirasjonsteorier om det amerikanske valget. Siden da har Rustad – i likhet med sitt forbilde – bare blitt verre.

[…]

Jeg er ikke alltid enig med Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter. Men her har han helt rett. Redaktørforeningen kan ikke ha et medlem som systematisk undergraver sannheten, fremmer ekstreme politiske standpunkter, og heier på demonstranter som fysisk angriper pressen.»

Rustad skal som medlem av Redaktørforeningen ifølge Redaktørplakaten fremme en «åpen, redelig og sannhetssøkende journalistikk», skrev Rolness i Aftenposten lørdag:

Men både før og etter USA-valget har han utrettelig og entusiastisk fremmet ville, udokumenterte påstander fra Det Hvite Hus og tvilsomme amerikanske høyremedier.

Slik taler den salige i troen, fra sin alternative virkelighet.

Klungtveit: – NR må ta affære

Amerikanske og utenlandske journalister ble angrepet og drapstruet av mennene som deltok i stormingen av Kongressen, og høyreekstremistene knuste kameraer og annet utstyr som reportene måtte etterlate seg da det ble for farlig blant de voldelige Trump-tilhengerne, skriver Klungtveit.

To timer og tjue minutter etter at angrepet startet publiserte redaktør Hans Rustad i Document en tekst der han skriver at angriperne «bare er ute etter å hevde sin rett til sitt eget land».

«Onsdag 6. januar er allerede historisk, og det var grasrota som viste sin makt», skriver Rustad om høyreekstremistene. (Før han tok et liksom-forbehold om «hvis det ikke skjer noe alvorlig» – som om situasjonen ikke var alvorlig nok).

Ifølge Rustad er det journalister – og ikke Trump – som har «hisset opp mengden» ved å unnlate å anerkjenne konspirasjonsteoriene om valgjuks. Mediene «deltar i sabotasjen» og har vært med på å «stjele valget fra folket», skriver Rustad.

Klungtveit beklager seg også over at Rustad dagen før «utilslørt omfavnet den uttalt voldelige (og journalistfiendtlige) gruppen Proud Boys».

Såvidt jeg vet er Rustad fortsatt medlem av Norsk Redaktørforening. Det er uakseptabelt at personer som fremmer høyreekstremisme og bidrar til å rettferdiggjøre angrep på reportere får anerkjennelse som pressefolk av medienes organisasjoner, og jeg forventer at foreningen tar affære ved første anledning.

Jensen: – Rystet over Rustads synspunkter

Generalsekretær Arne Jensen skriver at han er «personlig rystet over Hans Rustads synspunkter og «analyse»», men påpeker at det ikke er slik at generalsekretæren uten videre kan «sparke ut» medlemmer på det grunnlaget: «Det er styret som må ta stilling til dette, og da på grunnlag NRs vedtekter.»

Det han skrev var en «saksopplysning om formaliteter», sier Jensen til Document:

– Jeg ble utfordret på Facebook, og har fått spørsmål om det samme fra et par andre journalister. Dette vurderes imidlertid ikke utfra hvilke synspunkter man gir uttrykk for på redaksjonell plass, men utfra Redaktørforeningens vedtekter.

Rustad: – Heksejakter er i gang

Heksejakten er i gang, sier ansvarlig redaktør Hans Rustad:

– Det er forstemmende at det er de samme tonene som kommer fra så godt som samtlige som deltar i norsk offentlighet. Det synes ikke å streife dem at man trenger folk som forstår Trumps Amerika.

At 74 millioner stemte på Trump, ti millioner flere enn ved valget for fire år siden, avføder ingen refleksjoner eller betenkeligheter, sier Rustad.

– Den norske eliten har adoptert cancel-kulturen, no-platforming-kulturen. Den synes å passe dem veldig bra. Men de har et lite problem: hva gjør vi med alle de uforbederlige? De har jo blitt mange flere, men det ønsker de ikke å snakke om. De vil ikke høre om at det kan ha foregått en massiv valgsvindel, for da kan det bli vanskelig å opprettholde forakten for underklassen, forakten for folket; de som støtter Trump.

Rustad siterer NRKs Tove Bjørgås, som i en sending etter at stormingen av Kongressen var over ble spurt av programleder om hvor trumpsupporterne er nå. Bjørgås svarte at de må nok reise hjem, for de har ikke råd til å bo på hotell. De bodde nok i trailerparker og bobiler.

– De sover i bilen! Hun kunne like gjerne sagt at de er uvaskede og uflidde. Forakten for Trumps tilhengere er like stor som for mannen.

Rustad mener Redaktørforeningen gjør en stor feil dersom de kaster ut Document.

– Da vil de signalisere at de har like stor forakt for alle de menneskene i Norge som liker Trump. Og de er ganske mange.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.