Documents redaktør Hans Rustad er tatt opp som medlem i Norsk Redaktørforening. Styret var enstemmig, bekrefter NR-styreleder Harald Stanghelle.

Rustad sier til Medier24 at medlemskapet «sier noe om våre ambisjoner som et seriøst nettsted», men:

– Vi skal fortsatt være et korrektiv til den etablerte pressen.

Styreleder Harald Stanghelle understreker at Redaktørforeningen ikke skal vurdere hva redaktører mener, men om de forplikter seg til å følge presseetikken.

Kommentar-stoffet på Document.no skaper gjerne kontroverser, skriver Medier24, men styreleder Harald Stanghelle i Norsk Redaktørforening slår fast:

– Vi skal ikke ta stilling til hva folk må mene på meningsplass. Det avgjørende er at mediet er forpliktet på Vær varsom-plakaten og Redaktørfplakaten.

Medier24 påpeker at «nye medier» kanskje ikke er helt riktig merkelapp: Document.no fyller 15 år i 2018. Nettstedet minner om vinterens debatt om presseetikk, alternative medier og Trine Skei Grande:

«Document (var) særdeles kritisk til Resetts måte å omtale saken på. Document er ikke høyresidas ryktebørs, skrev Øyvind Thuestad

Redaktør Rustad sier til Medier24 at NR-medlemskapet forteller noe om ambisjonene:

– Vi er ikke aktivister, vi er journalister. Document skal være et seriøst nettsted, som driver med seriøs journalistikk, og som kan argumentere systematisk og konsistent for valgene vi gjør.

– Hvis vi for eksempel offentliggjør bilder og navn i en sak, så vil det være et gjennomtenkt valg. Og ikke bare noe vi hiver ut fordi det kan skape klikk, sier han.

Rustad mener at PFU er en god ordning, men sier at han også ønsker å «utfordre grensene»:

– Hvem er presseetikken til for? Skal den beskytte gjerningspersoner eller ofre? Se for eksempel på den Sarpsborg-saken, med de gutta som dopet ned hun jenta.

– Vi forsvarer at vi bruker navn og bilde på gjerningspersonene i det tilfellet. Det er noe gærent hvis politisk korrekthet fører til at vi beskytter gjerningsmennene, sier Rustad.

Rustad påpeker at det er en reell fare for høyreekstremisme i Europa, en fare som kommer fra de som avskriver demokratiet, som har mistet troen på det.

– Men når dette sinnet kommer i kommentarfeltet, på grunn av de temaene dere tar opp, hvilket ansvar har dere for å skape det sinnet?

– Vel, vi skal ikke hvert fall ikke slutte å skrive om disse tingene. Hvis vi som journalister ikke kan ta opp temaer, så må vi bytte jobb!

Medier24 spør om Document, som medlem i en av pressens foreninger, er blitt en del av denne eliten og establishementet. – Nei, sier Rustad:

– De blir feil å si. Vi skal fortsatt være et korrektiv til den etablerte pressen. Vi er for eksempel den eneste eneste mediet som har fulgt spørsmålet om Hillary Clinton og det som rulles opp, fra dag til dag. Norske medier har kun dekket Trump og USA fra én side.

Document-redaktøren, som ofte er en skarp kritiker av den etablerte pressen, legger til at han setter pris på vurderingen og «godkjent-stempelet» fra Norsk Redaktørforening. Foruten Harald Stanghelle sitter blant andre kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav Sandnes i styret.

Stanghelle er forøvrig en av dem som selv har fått mye kjeft fra Rustad på kommentarplass. Men vil ikke mene så mye om det – eller si hva han personlig synes om nettstedet.

Stanghelle vil ikke som NR-leder komme med noen personlig vurdering av Document.no, men påpeker at han «har jo vært en av Rustads «yndlingsobjekter» å skjelle ut».

– Hvis kritikk mot styreleder skulle være et kriterie for å avvise medlemskap i NR, ville det jo kanskje ikke vært så mange medlemmer igjen, legger Stanghelle muntert til.

 

Medier24: Document.no får være med i det gode selskap: Hans Rustad er godkjent som medlem i Norsk Redaktørforening