Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier Oslo kommune ønsker å gi folk lavere strømregninger via sitt eierskap i Hafslund Eco. Foto: Twitter

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), har endelig forstått hvilken betydning grunnrentebeskatningen på vannkraft har for norske vannkraftselskaper og -konsumenter.

Oslo kommune er, med sitt eierskap i Hafslund Eco, Norges nest største kraftleverandør. I et intervju med VG ber byrådslederen og byråd for næring og eierskap i byrådet, Victoria Marie Evensen (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om hjelp med grunnrentebeskatningen.

– Det er nok ikke så mange som vet det, men Oslo kommune er gjennom vårt 100 prosent eierskap i Hafslund Eco, Norges nest største kraftprodusent, bare Statkraft er større. Det skal vi utnytte ved å gi kundene lavere pris, sier Johansen til VG.

– Vi vil tilby privatkunder det samme tilbudet som industrien har, langsiktige og forutsigbare avtaler. Det krever at statlige myndigheter foretar en regelendring som åpner for det.

– Hva må de endre?

– Det handler om grunnrentebeskatning som gjør at vi ikke kan tilby det til våre privatkunder. Derfor må finansministeren på banen, supplerer byråd for næring og eierskap i byrådet, Victoria Marie Evensen.

Lover lavere strømpriser

Oslo kommune kan ikke bare skylde de høye strømprisene deres selskap tar på grunnrentebeskatningen, men byrådene går langt i å love lavere priser til byens innbyggere.

– Vi forutsetter at finansministeren sørger for at forbrukerne får samme forutsigbarhet som industrien, sier han.

Resultatene for Hafslund Eco for 2021 er ikke klare, men kommunen har budsjettert med 1,6 milliarder kroner i utbytte – og det var før strømprisen føyk i været.

– Noen må tape; er dere villig til å ta mindre ut av Hafslund Eco for å gi lavere strømpris til kundene?

– Ja, vi legger ikke skjul på at vi har hatt veldig god inntjening på kraft over tid. Vi tar et utbytte som kommer innbyggere til del, men vi trenger ikke det nivået som er nå, sier Evensen. (VG)

Vindkraften subsidieres, vannkraften skattlegges

Document har flere ganger påpekt urimeligheten i at vindkraft subsidieres over en lav sko, mens små og store vannkraftselskaper skattlegges hardt. Vindkraft nyter skatteregler som andre bare kan drømme om. Mens vannkraft skattlegges via grunnrente og har et skattenivå på 59 prosent, betaler vindkraftindustrien ordinær selskapsskatt på 22 prosent.

Eier Norges nest største kraftselskap: Ap-Raymond lover innbyggerne lavere strømpris (VG)

Les også:

Norsk kraftoverskudd borte om fem år. Forvent høyere strømregninger, flere vindturbiner og bortforklaringer

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.