Fortums avfallsanlegg på Klemetsrud i Oslo fikk avslag på søknaden om EU-støtte til CO2-fangst. Støtten om 1,8 milliarder kroner fra EUs innovasjonsfond uteblir.

Sju prosjekter ble valgt ut til å få støtte, men Fortum Oslo Varme var ikke blant disse, skriver Teknisk Ukeblad.

Fortum Oslo Varme er en del av Langskip-prosjektet, og det totale finansieringsbehovet er på cirka 6,8 milliarder kroner. Staten skulle dekke 3 milliarder, avfallsselskapet skulle selv bidra med 800 millioner og skaffe tilveie resten gjennom ekstern finansiering.

De søkte først om nesten 3 milliarder i EU-støtte, men reduserte dette til 1,8 milliarder for å øke sjansen for å få positivt svar fr EUs innovasjonsfond.

Men slik gikk det ikke. Dermed mangler 3 milliarder kroner i finansiering.

– Dette var dårlige nyheter. Vi er skuffet og overrasket. Tildelingen viser at EU prioriterer CCS som teknologi og da er det overraskende at de velger bort vårt prosjekt som er modent, har en stor finansiering i ryggen fra den norske stat og et bekreftet CO2-lager, sier CCS-direktør i Fortum Oslo Varme, Jannicke Gerner Bjerkås.

– Nå må vi se på hvordan vi skal ta prosjektet videre. Prosjektet kommer ikke til å stoppe. Dette er ikke slutten: Vi skal ha CO2-fangst på avfall i Oslo.

Byråd for næring og eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen, er skuffet over avslaget fra EU.

– Karbonnøytrale byer er en forutsetning for å oppfylle Parisavtalen, og da må vi fjerne utslipp fra avfallsforbrenning.

Miljøstiftelsen Zero mener avgjørelsen er dårlig nytt, både for prosjektet og for klimamålene. De krever at regjeringen tar ansvar.

– Nå må regjeringen fullfinansiere Fortum Oslo Varmes CCS-prosjekt. Det må settes av penger i statsbudsjettet. Arbeiderpartiet kan ikke sitte med ansvaret for nok en krasjlanding på CCS, sier Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i Zero.

SV varsler nå kamp for å redde prosjektet.

– SVs holdning har hele tida vært at hvis EU ikke stiller opp med penger, så burde regjeringen gjøre det, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til NTB.

Norge satser stort på CO2-fangst. Langskip-prosjektet har en anslått prislapp på rundt 25 milliarder kroner.

Nå kan prisen bli enda høyere. I en NTB-melding 15.13 oppjusteres finansieringsbehovet ytterligere.

– Det gjør vi. Vi har fått 3 milliarder kroner fra staten, men vi mangler fremdeles rundt 4 milliarder kroner som vi må finne en løsning for, sier Bjerkås.

Fortum Oslo Varme er Oslos største utslipper av CO2, ifølge Nettavisen. Forklaringen er at anlegget henter store mengder avfall fra Storbritannia Nord-Irland, som går rett inn i forbrenningsanlegget på Klemetsrud.

I 2019 kom hele 190.000 tonn avfall med båt fra Storbritannia til Norge. Samtidig eksporteres enorme store mengder avfall til Sverige fordi det ikke er nok kapasitet ved norske forbrenningsanlegg.

Det er ikke lett for vanlige dødelige å forstå dette klimaopplegget.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.