Geir Lippestad (Ap) går av som byråd for næring og eierskap i Oslo. Han blir erstattet av Statkraft-direktør Ketil Lund, skriver Aftenposten.

Lippestad har blant annet hatt ansvaret for det skandaleombruste kommunale foretaket Boligbygg.

I går ble det kjent at administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg trekker seg fra sin stilling.

Boligbygg er under etterforskning av Økokrim etter at det tidligere i høst ble avslørt tvilsomme kjøp av 51 leiligheter for 222 millioner kroner fra konkursgjengangere. Ifølge Dagens Næringsliv tjente selgerne 60 millioner kroner på handelen med kommunen.

Ifølge DN var det mangelfull dokumentasjon ved flere av kjøpene. To personer er siktet for korrupsjon.

Da det i oktober ble kjent at Boligbygg også er under granskning av kommunerevisjonen for sine eiendomskjøp, sa leder for kontrollutvalget, Ola Kvisgaard (H) følgende:

– Bakgrunnen er at vi står overfor en av de største skandalene Oslo kommune har vært utsatt for på lang tid.

Også Geir Lippestad omfattes av kontrollutvalgets granskning. Det er åpenbart at kommunen er lurt, sa Kvisgaard til NRK 31. oktober:

– Det viktigste er så se på rutiner, fullmakter og de lov- og regelbrudd som har vært i Boligbygg. Det er jo åpenbart at kommunen er lurt, og åpenbart at utro tjenere har gjort ting som mest sannsynlig er kriminelt, og det er ganske åpenbart at det er folk som har beriket seg på fellesskapets og skattebetalernes penger.

Dagens Næringsliv har blant annet avdekket at prisen på en bygård på Bislett steg med 33 millioner kroner etter at Boligbygg ved to anledninger unnlot å benytte seg av forkjøpsretten.

Lippestad går av etter at han selv har bedt om å få fratre stillingen.

«Geir Lippestad har bedt meg om å få fratre som byråd. Det har jeg akseptert. Geir har gjort en solid jobb for byrådets satsing på næringsutvikling, integrering og mangfold», heter det i en pressemelding fra byrådsleder Raymond Johansen.

Kjetil Lund (47) overtar etter Lippestad. Lund er direktør for klima og myndighetskontakt i Statkraft, og har tidligere vært statssekretær i Finansdepartementet for Arbeiderpartiet. Han har også vært rådgiver ved Statsministerens kontor.

Samtidig rokerer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på to andre byråder.

Tone Tellevik Dahl (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV) bytter jobb. Dahl blir byråd for eldre, helse og arbeid, mens Thorkildsen blir byråd for oppvekst og kunnskap.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.