Sakset/Fra hofta

Ikke før har den knusende rapporten om Boligbygg blitt lagt frem, før Oslo kommune er rammet av en ny skandale preget av nepotisme og ukultur: Raymond Johansens bror, Per Morten Johansen, leder Omsorgsbygg, med en eiendomsportefølje på 900 000 kvadratmeter, en milliard i omsetning og 160 ansatte.

Det er en oppfatning i Ap-kulturen at det offentlige er deres. Så hvorfor skulle det da ikke være Ok å la familie få tildelt jobber? «Flyene går jo allikevel» som finansminister Per Kleppe sa. Han så ikke noe galt i å fly gratis.

I Omsorgsbyggs tilfeller det samboer, datter og svigersønn som er blitt tilgodesett.

Ikke bare viser det seg at direktørens forlover og jaktkamerat ble ansatt i foretaket, etter at Johansen selv signerte både innstillingen, jobbtilbudet og kontrakten.

«Direktørens stab» fant også plass til direktørens datter, etter tips fra sjefen selv om at hun kunne være en passende kandidat. Ved hele seks anledninger fikk datteren stillinger ingen andre hadde muligheten til å søke på, fordi stillingen aldri ble utlyst.

Som om det ikke skulle være nok å innlemme forloveren og datteren i foretaket, ble også datterens samboer, direktørens svigersønn, en del av familien. Ved flere anledninger fikk han engasjementer i foretaket. Det var datteren som tipset HR-direktøren om kjærestens jakt på arbeid.

Seinere fikk svigersønnen et lønnshopp på 125 000 kroner, til tross for at byrådet hadde nedlagt lønnsstopp. Gjennom kreativ triksing sørget to direktører for at svigersønnen fikk utbetalt en sum tilsvarende lønnstrinn 55, uten at han formelt ble lønnet etter dette trinnet.

Hadde vi lest om dette i en italiensk offentlig etat ville vi sagt: Typisk italiensk.

Rødts Erling Folkvord drev opprydning i korrupsjon og nepotisme for en del år siden. Det ser ikke ut til å ha hjulpet. To skandaler på kort tid, forteller noe om en kultur. Boligbygg v/ Geir Lippestad er i særklasse verst. Siden det er en av yndlingene i Ap blir skandalen dysset ned.

Nå er det altså Raymonds bror som er tatt med buksene nede. Følger ikke Raymond med på hva broren foretar seg? Nepotismen skal ha pågått ti års tid. Kan Raymond ha vært uvitende?

Dagbladet har gjort en god jobb med å få luftet ut.

Familien først

Les også