Før helgen meldte NRK Østlandssendingen at byråd Geir Lippestad brøt Oslo kommunes regelverk da hans byrådsavdeling ga en sjefsjobb til Trygve G. Nordby. Du vet, han som gikk bak ryggen på daværende kommunalminister Erna Solberg og innvilget 182 kurdere uten beskyttelsesbehov permanent opphold, og som trakk seg som generalsekretær bare 5 dager etter at Sven Mollekleiv avløste Thorvald Stoltenberg som ny president i Røde Kors,.

Nordby hadde selv overtatt som generalsekretær etter Jonas Gahr Støre. Det gis ingen poeng for å gjette hvem som var misfornøyd med presidentvalget. Trygve Nordby blir fort litt misfornøyd, og liker heller ikke å betale eiendomsskatt.

Denne saken handler egentlig ikke om Trygve G Nordby, og heller ikke om Geir Lippestad, til tross for at Nordby fikk jobben som fagsjef for koordinering av flyktningearbeid i Lippestads byrådsavdeling uten at stillingen ble lyst ut i forkant. Hadde dette vært en politisk ansettelse hadde byrådet hatt sitt på det tørre, men det er det ikke. Nordby er ansatt i administrasjonen og han ble ansatt for over ett år. Til tross for at midlertidige ansettelser uten utlysning har en grense på seks måneder.

Carl I Hagen mener saken lukter av kameraderi lang vei:

– Det er alvorlig fordi dette virker som kameraderi og en partipolitisk ansettelse. Man ønsker å få Trygve Nordby inn i Oslo kommunes flyktningearbeid fordi han var kjent for venstresiden tildligere. Så unngikk man da selvsagt bestemmelsene som gjelder for å utlyse stillinger, sier Carl I. Hagen, FrPs gruppeleder i Oslo bystyre.

Og har nok helt rett. Men det er ikke Geir Lippestad og Trygve Nordby som er kamerater…

Lippestad sier rett ut:

– Jeg har aldri møtt Trygve Nordby før denne prosessen startet. Så jeg vet ikke hva Hagen sikter til.

Byråd Lippestad bedyrer sin uskyld, for HAN er ikke kompis med Nordby! Han avviser også at det er hans byrådskollegaer fra SV som har gitt den gamle SV-mannen Nordby ny jobb uten søknadsrunde. Sannsynligvis er dette helt sant, men Hagen har fremdeles rett i at det lukter kameraderi.

Lippestad er en luring. Han sier ikke noe galt, men han forteller heller ikke hvordan alt henger sammen. Så hvem er det da som er «den skyldige»? Vel, det sitter én på toppen av det politiske hierarkiet i Oslo som både har kjent Nordby i mange år, og som også har gamle partibånd til SV. Selveste byregjeringsmajesteten: Raymond Johansen.

Raymond var ifølge sin egen CV politisk sekretær i SV og leder av partiet ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom fra 1986 til 1988 (etter Kristin Halvorsen). Leder av Oslo SV 1990-1991 og medlem av SVs sentralstyre fra 1986 til 1991 da han ble byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Han meldte seg senere ut av SV og inn i AP som følge av EU-spørsmålet.

Det er bare ikke mulig å se for seg at Trygve G Nordby og Raymond Johansen ikke kjenner hverandre fra tiden i SV. Nordby var i en periode på midten av 80-tallet partisekretær i SVs stortingsgruppe, og som han skriver i sin engelske CV; «Organizing and handling campaigns, promotion and daily press activites for the Socialist Party. Member of several boards and committees.»

Det er også vanskelig å se for seg at de to aldri møttes i ulike fora gjennom store deler av 90 og 2000-tallet. Det er bare å sette CVene deres opp mot hverandre. Da Trygve Nordby var generalsekretær i Norsk Flyktningeråd (1990-1997) er det ikke urimelig å anta at de møttes da Raymond ble leder for «Avdeling for informasjon og kulturelt samarbeid» i NORAD (1996-2000).

Etter at Nordby sluttet i Flyktningerådet var han en periode flyktningpolitisk rådgiver for OSSEs sendelag til Kroatia (1998-1999). Mens Nordby satt som direktør i UDI (2001-2006) var det Raymonds tur til å være generalsekretær i Norsk Flyktningeråd (2002-2005), etter at han først hadde vært statssekretær i Utenriksdepartementet. Om de ikke møttes da, gjorde ingen av dem jobben sin.

Mønsteret fortsetter. Da Raymond på nytt ble statssekretær i UD (2005-2009) sammenfalt det med perioden da Trygve var generalsekretær i Røde Kors (2006-2008). Om de har byttet på å bruke nettverkene sine for å hjelpe hverandre til å få viktige verv vet jeg ingen ting om, men det kan ikke utelukkes at når «noen hadde snakka sammen» så har det vært Trygve og Raymond. Ihvertfall møttes de 12. november 2007.

Det skal ikke all verdens fantasi til for å skjønne at det er Raymond Johansen som har hentet inn sin gamle kompis Trygve G Nordby til godt betalt jobb i Oslo kommune. Ikke bare posisjonerte Nordby seg tidlig i 2015, han sier det til og med rett ut i et intervju med Dagsavisen.

Trygve G. Nordby nølte ikke da byrådsleder Raymond Johansen ringte en torsdag i november. Nordby så mulighetene. Han begynte liksågodt dagen etter.

Lippestad begikk i NRK den kanskje største politikersynden av dem alle. Han skyldte på administrasjonen for noe politikerne har rotet til.

– Nå har ikke jeg vært involvert i det formelle rundt denne ansettelsen. Det er det administrasjonen i Oslo kommune som er. Det var en glipp, og det skal vi rette opp i når hans kontrakt går ut.

Hva sier han? Skal de rette opp glippen når Nordbys kontrakt går ut? Det er vel litt sent Lippestad? Forresten, hvem har egentlig begått en glipp? Administrasjonen som gjorde som de fikk beskjed om (selv om de visste at ansettelsen ikke var etter boka) eller byrådslederen som ga instruksen?

Etter min mening er administrasjonen uskyldig. Det var neppe en glipp fra Raymonds side heller. Mer et bevisst valg slik maktpersoner alltid har tatt når de har «hjulpet» venner og familie. Husk at Raymond ansatte sin egen eks-svoger og venn Robert Steen som finansbyråd da han dannet byråd, så dette er ikke noe nytt for Raymond.

Den eneste som etter min mening faktisk har gjort seg skyldig i en «glipp» er Geir Lippestad som skyldte på administrasjonen. Er det noe man aldri bør gjøre som leder så er det å skylde på noen lenger ned i systemet. Det er å tråkke på egne ansatte.

9831e83b-fcf5-446a-8867-dd0273442373

NRK