Storting og Regjering har trukket opp stigen. Bakkekontakten mangler og folket fremmedgjøres. Fotomontasje: @Roy Vestfjord

Med utnevnelsen av to nye politiske broilere til ministere, fjerner Erna Solberg seg enda et skritt fra folkestyret og over i byråkrat- og klatrerstyret. Fredagens utnevnelser svekker tilliten til hvordan landet skal komme igjennom korona-krisen.

– Jeg er helt sikker på at når Guri nå kommer inn med den kunnskapen og bakgrunnen hun har, er jeg helt sikker på at hun kommer til å følge dette tett opp og gi de gode rådene som departementet skal gi, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte de to nye statsrådene i regjeringen. (NTB)

Virkelig?

Badevakter (Høie) og butikkmedarbeidere (flere) er sikkert bra folk. Dialektforskere også. Men når det, sammen med broiler-oppvekst i politiske ungdomspartier, er deres ballast for å styre landet, blir jeg skremt.

Guri Melby, kan for alt det jeg vet, være et praktfullt og godt menneske. Men jeg kjøper ikke statsministerens rause ros. Melby skremmer meg fordi hun, i likhet med de fleste andre medlemmene av Team Solberg, er et politisk dyr, uten erfaring fra det virkelige liv. At den nye kunnskap- og integreringsministerens tyngste ballast er en mastergrad i nordisk, om dialektbruken i Team Antonsen, bidrar ikke til å minske min skepsis.

Guri Melbys hovedkonklusjon er at «den språklige virkeligheten som presenteres gjennom Team Antonsen bekrefter (…) at det finnes et dialektalt prestisjehierarki som eksisterer i nordmenns bevissthet, der standardtalemålet rager øverst, mens dialektene kommer nederst.»

Framstillingen av de dialekttalende karakterene kobler dialekt til begreper som periferi, lokalsamfunn, ruralitet og tradisjon, mens standardtalemålet representerer makt, sentrum, storsamfunn, urbanitet og modernitet, skriver Melby i en artikkel som sto i Forskning.no i 2007.

At hun i tillegg oser av forakt for mennesker som ikke tenker like klimakorrekt som henne selv og hennes kolleger, er skremmende, særlig når det kommer fra en minister som nå skal lede utdanningssektoren.

Heldigvis har klimadebatten i Norge nå kommet dit at det er et lite mindretall som ikke tror på klimaendringene, men fremdeles er det et stort behov for kunnskap både om hvor omfattende klimaendringene er, hva konsekvensene av vår aktivitet potensielt kan bli, og ikke minst om hvordan vi kan leve vårt liv på en mer bærekraftig måte. Senest for en uke siden fikk jeg presentert en undersøkelse hos CICERO som viser at selv om det store flertallet anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapt, er det fortsatt et mindretall som er villig til å gjøre store endringer i måten de lever livet sitt på – som å spise mindre kjøtt, reise mer miljøvennlig i hverdagen eller fly mindre. Heldigvis er de unge mer innstilt på dette enn den eldre delen av befolkningen – det lover godt for framtiden.  (Referat fra Stortingsdebatt, 19.12.19)

Hele hennes innlegg kan sees her.

«Makt, sentrum, storsamfunn, urbanitet og modernitet»

Slik sett passer Melbys ord aldeles glitrende til å beskrive regjeringen vi nå har, og forsåvidt også de siste regjeringene vi har hatt. Våre øverste ledere er besatt av makt (til seg selv og til sentrum), og deres selvbilder oser av urbanitet og modernitet. Det eksemplifiserte sjefen selv ved sin hysteriske og nedlatende karakteristikk av 150.000 norske borgere som synes klimapolitikken hun og hennes team er i ferd med å tre ned over hodene på folk flest, som et sammensurium.

Sannsynligvis har landet aldri hatt en regjering med så liten erfaring fra vanlig, praktisk arbeid, som den regjeringen Statsminister Erna Solberg nå leder. Det er ubehagelig å tenke på, nå når vi er inne i den mest krevende krisesituasjonen Norge har hatt siden annen verdenskrig.

Kollega Christian Skaug oppsummerte dette glimrende i sin kommentar «Alt rakner for en komplett udugelig regjering«:

Kanskje er det fordi Erna trives best med å ha statsråder som er akkurat like middelmådige intellekter og omtrent like manipulative politikere som henne selv, at hun omgir seg med en tidligere ungdomskriminell og islamistfunksjonær som Raja, eller en splittende hypermoralist med hjertet på venstresiden som Hareide.

Der arbeid er et fremmedord

Av de 20 medlemmene i Team Solberg finnes det kun tre statsråder som har vesentlig og relevant erfaring utover politisk arbeid.

Landbruksminister Olaug Bollestad har jobbet flere år innen eldreomsorgen. Nå kunne man spørre hva en sykepleier kan om landbruket, men hun kommer i det minste fra et landbruksdistrikt som Jæren.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har jobbet seg opp fra en turbulent ungdomstid, ispedd islamistiske sidesprang, til å bli advokat, noe han også har jobbet som. Det står det faktisk respekt av, men hvordan denne bakgrunnen skulle gjøre ham kvalifisert til å lede et departement for kultur og likestilling, tror jeg man må være politiker eller byråkrat for å forstå.

Den tredje som har hatt bakkekontakt i betydningen reell arbeidserfaring utenfor politikken, er Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Han er utdannet innen skipselektronikk, og har jobbet som tekniker med dette, han har vært i FN-tjeneste i Libanon, og han har jobbet som lærer. De siste 24 årene før han ble minister har han jobbet innen reiselivet, og han er fortsatt eneeier av Båtsfjord reiseservice. Det er vel ikke akkurat noen ideell CV for en som skal styre landets forsvar, men som alltid i dagens politikk avfeies dette med at de har så «gode medarbeidere i embetsverket». 

Lobbyistenes rike

Nå er ikke jeg i tvil om at vårt embetsverk har mange dyktige fagfolk, men et langt liv i nær kontakt med byråkrater i Statens tjeneste har ikke akkurat overbevist meg om at de evner å gi politikerne de råd som politikere skal og må få.

Et eksempel fra virkeligheten må jeg koste på meg. Da jeg på forsommeren 2007 øvet på å bli talsperson for de norske styrkene i Afghanistan, tillot jeg meg en dag å spørre pressesjefen for HSTY (Hærens styrker) i Nord, om ikke mannskapene, altså soldatene, burde orienteres mer om hvorfor det var viktig å ha unge, norske soldater i Afghanistan. Det fantes jo nok av de som kritiserte dette engasjementet, så litt teoretisk ballast ville vel ikke være dumt å komme med før de dro hjem på sin siste perm før tjenesten i langtvekkistan, mente jeg.

Vedkommende pressesjef var knapt tørr bak øra, men hadde sikkert papirene i orden. Både de akademiske og de politiske. Han ble stum og blek, før han stotret frem at det hadde han ikke tenkt på, og ikke hadde de fått noe direktiv, heller.

Det er ikke min mening å henge ut enkeltpersoner, men mitt inntrykk er at norske politikere og byråkrater lider av de to verste sykdommene noen ledere kan ha, nemlig ansvarsfraskrivelse og beslutningsvegring.

Omsvermet av en hær av likesinnede lobbyister, personlige sekretærer, og politiske rådgivere med nøyaktig samme bakgrunn, alle i venten på å klatre videre på vår politiske pyramide, tar jeg meg i å mimre om gymnastikklærer Johan Nicolaysens ord fra Mot i brystet/Gymnastikkmarsj:

Mot i brystet, vett i pannen, stål i ben og armer,
ryggen rak og blikket fritt, se det er bra !
Tåle slit og tåle sludd og tåle frost og varme,
slike gutter (jenter) det vil gamle Norge ha.
Hold nå takten der ! Intet mudder her !
La dem se vi er av rette slag !
Bare lek ? Ja, men av den skal fremtidskrefter vokse;
derfor er det alvor i vår lek i dag. (Torgsyv)

Leser man listen (nedenfor) over Team Solbergs kvalifikasjoner, må det være tillatt å tvile på at Team Solberg er ledere av det rette slag!

Her er den oppdaterte listen over Team Solberg:

* Erna Solberg (59) (H) Statsminister

 • Eksamen videregående skole 1979
 • Cand.mag. (sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk, sosialøkonomi), Universitetet i Bergen 1986
 • Deleksamen sosialøkonomi hovedfag 1988

Yrke

 • Med unntak av to år som sekretær for Operasjon Dagsverk (1983-1985), helt sikkert som representant for Unge Høyre, har Erna Solberg jobbet med politikk i hele sitt liv

* Sveinung Rotevatn (32) (V) Klima- og miljøminister

 • Eid vidaregåande skule 2003-2006
 • Lethbridge Collegiate Institute, Alberta, Canada 2004-2005
 • Universitetet i Bergen, masterprogram i rettsvitenskap fra 2007 (Pågåande)

Yrke

 • Arbeidsgruppeleiar, juridisk fakultet, Universitetet i Bergen 2009-2010

* Abid Raja (44) (V) Kultur- og likestillingsminister

 • Cand.jur., Universitetet i Oslo 1996-2001
 • Cand.mag., med mellomfag i kriminologi, Universitetet i Oslo 1999-2000
 • Fordypning i menneskerettigheter, University of Southampton 2000
 • Master of Science, Psychology, University of Oxford 2003-2004

Yrke

 • Underviser i studieteknikk, ansvar for egen læring (AFEL) 1998-2001
 • Assisterende studieveileder, juridisk fakultet, Universitetet i Oslo 1999-2000
 • Trainee, advokatfirmaene Schjødt, Kvaale & co og Wikborg Rein 2000-2002
 • Advokatfullmektig, advokatfirmaet Almestad 2002-2005
 • Advokat, advokatfirmaet Hestens og Dramer & co 2005-2008
 • Nemndleder, Utlendingsnemnda 2008-2012
 • Politiadvokat, Politiets utlendingsenhet 2011-2012
 • Ambassadesekretær, diplomat, ambassaden i New Delhi 2012-2013

* Tina Bru (33) (H) Olje- og energiminister

 • Årsstudium religionsstudier – Universitetet i Stavanger
 • Bachelor of Management med fordypning endringsledelse – BI Stavanger
 • Treider videregående skole – studiespesialiserende 2003-2005

Yrke

 • Butikkmedarbeider, Carlings
 • Politisk rådgiver, Rogaland fylkeskommune

* Knut Arild Hareide  (47) (KrF) Samferdselsminister

 • Bømlo videregående skole 1989-1992
 • Norges Handelshøyskole, siviløkonomstudiet 1992-1997
 • Sosiologi grunnfag, UiB 1995

Yrke

 • Trainee i Schibsted ASA 1997-1998
 • Forretningsutvikler i Schibsted ASA 2000-2001
 • Prosjektleder i Schibsted ASA 2005-2006
 • Organisasjonsdirektør i Schibsted ASA 2006-2009

* Henrik Asheim (36) (H) blir Forsknings- og høyere utdanningsminister

 • Videregående studiespesialiserende, Valler videregående skole 1999-2002
 • Retorikk, kommunikasjon og ledelse, Handelshøyskolen BI, Nydalen 2012-2013

Yrke

 • Butikkmedarbeider, Sandaker herreklær 1998-2002 (deltidsstilling kvelder/helger)
 • SFO-medarbeider og lærervikar, Jong barneskole 2002-2003
 • Resepsjonist, Adecco Hospitality Oslo 2006-2007
 • Personalkonsulent, Adecco Hospitality Oslo 2007-2008

*  Odd Emil Ingebrigtsen (55) (H) Fiskeriminister

 • Statssekretær i Olje- og energidepartementet siden januar 2020. Før dette var han administrerende direktør i Indre Salten Energi

 • Utdannet fiskeriøkonom fra Nord Universitet

 • Startet sin politiske karriere på 1980-tallet. Var generalsekretær i Unge Høyre og vara til Stortinget fra 1989 til 1993

 • Har hatt en rekke forskjellige roller i lokalpolitikken i Bodø og i næringslivet

* Linda Hofstad Helleland (42) (H) Distrikts- og digitaliseringsminister

 • Adolf Øiens videregående skole 1993-1997
 • Walled Lake Central High School, USA 1994-1995
 • Medievitenskap og statsvitenskap/sosiologi ved NTNU 1998-2000
 • Female Future, styrekurs, NHO 2005
 • Statsvitenskap, Høgskolen i Molde 2005
 • Bachelorstudie, BI 2006-2007
 • Retorikk, kommunikasjon og ledelse, BI 2006-2007
 • Ledelse og coaching, BI 2006-2007
 • Prosjektledelse, BI 2006-2007

Yrke

 • Organisasjonssekretær Unge Høyres Landsforbund 2000-2001
 • Pleieassistent ved Radiumhospitalet 2001 (deltid)
 • Informasjons- og presserådgiver, Høyres stortingsgruppe 2007-2008
 • Informasjons- og presserådgiver, Høyres Hovedorganisasjon 2007-2008

* Trine Skei Grande (50) (V) Kunnskaps- og integreringsminister til 13.03.20

 • Samfunnsfaglig linje ved Namsos videregående skole 1986-1988
 • Forprøver i språkvitenskap ved Universitetet i Trondheim 1988
 • Sosialøkonomi grunnfag ved Universitetet i Trondheim 1989
 • Statsvitenskap mellomfag ved UiO 1990-1991
 • Historie grunnfag ved UiO 1991-1992

Yrke

 • Freelance journalist i Namdal Arbeiderblad 1984-1988
 • Lærer ved Hunn barneskole 1989 (2 mnd.)
 • Valgkampsekretær i Nord-Trøndelag Venstre 1989 (4 mnd.)
 • Kampanjesekretær i Norges Unge Venstre 1990
 • Politisk sekretær i Venstres Hovedorganisasjon 1990 (2 mnd.)
 • Adjunkt ved Levanger videregående skole 1992-1994
 • Foreleser i sosialfag ved Høyskolen i Levanger 1993
 • Informasjonssekretær i Norsk Studentunion 1994-1995
 • Generalsekretær i Norges Bygdeungdomslag 1995-1997
 • Generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner 1997-1999

* Guri Melby (39) (V) Kunnskaps- og integreringsminister fra 13.03.20

 • Orkdal vidaregåande skole, allmenfaglig studieretning 1997-2000
 • NTNU, mastergrad i nordisk språk og PPU (lektor) 2000-2007

Yrke

 • Lektor på Gerhard Schønings skole 2007-2008
 • Høgskolelektor i norsk ved lærerutdanninga på HiST (nå NTNU) 2008-2011
 • Rådgiver, Nasjonalt senter for skriveforskning og skriveopplæring 2009-2011
 • Rådgiver, Kunnskapsdepartementet 2011-2012

* Iselin Nybø (38) (V) Næringsminister

 • 2000–2006 Cand.Jur. Universitetet i Bergen
 • 2005–2005 Makroøkonomi 1, Universitetet i Bergen
 • 2006–2006 Bedrifts- og kapitalskattlegging og internasjonal skatterett, Universitetet i Bergen
 • 2008–2008 Driftsregnskap og budsjettering, Universitetet i Stavanger
 • 2008–2008 Bedriftsøkonomi – innføring, Universitetet i Stavanger
 • 2009–2009 Organisasjonsteori, Universitetet i Stavanger

Yrke

 • 2003–2006 Vikar, kundesenteret i SR-bank
 • 2006–2009 Skattejurist, Rogaland skattefutkontor og Sentralskattekontoret for utenlandssaker
 • 2009–2011 Advokatfullmektig, advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA
 • 2013–2017 Stortingsrepresentant, nestleder i Kirke-, utdanning- og forskningskomiteen
 • 2011-           Advokatfullmektig/advokat, Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS

* Jan Tore Sanner (54) (H), Finansminister

 • Eksamen videregående skole 1984
 • Ex.phil. 1984
 • Markedsføringsledelse, BI 1987
 • Markedskommunikasjon grunnfag, IFM Westerdals Reklameskole 1989
 • Markedsøkonomi, Norges Markedshøyskole 1994
 • Forsvarets høgskole, informasjonskurs 2011

Yrke

 • Deltidsjobber innen salg og tjenesteyting (under studietiden)

* Monica Mæland (51) (H) Justisminister

 • Arendal gymnas 1984-1987
 • Universitetet i Bergen 1987-1991
 • Universitetet i Oslo 1992-1994

Yrke

 • Advokat 1994-1999 (advokatfellesskapet Drevland & Co.)

* Torbjørn Røe Isaksen (40) (H) Arbeids- og sosialminister

 • Porsgrunn vgs., allmennfag 1994-1998
 • Utvekslingsstudent, Carl Junction High School, senior year, Missouri USA 1995-1996
 • Master i statsvitenskap, cand.mag., mellomfag, idéhistorie og medievitenskap, UiO 1999-2008

Yrke

 • Frilansjournalist, Porsgrunn Dagblad og Varden 1996-2002
 • Redaktør, Tidsskriftet Minerva 2008-2009 (40% stilling)
 • Prosjektarbeider, tankesmien Civita 2008-2009 (60% stilling)

* Nikolai Astrup (41) (H), Kommunalminister

 • International General Certificate of Secondary Education (IGCSE), Le Rosey, Sveits 1994-1995
 • International Baccalaureate (IB), Berg vgs. 1995-1997
 • Bachelor of Science (BSc), International Relations, London School of Economics and Political Science 1997-2000
 • Master of Science (MSc), European Politics and Governance, London School of Economics and Political Science 2004-2005

Yrke

 • Alpintrener Heming IL 1996-1997 (deltid)
 • Lærervikar 1998
 • Internship, Verdens Helseorganisasjon 1999-1999
 • Konsulent strategi og forretningsutvikling, Arkwright AS 2000-2002
 • Ansvarlig redaktør i tidsskriftet Minerva 2001-2008
 • Vitenskapelig ass., London School of Economics and Political Science 2005-2006
 • Byrådssekretær for byrådslederen i Oslo 2008-2009

Bent Høie (48) (H) Helseminister

 • Randaberg videregående skole, handel og kontor 1987-1990
 • Grunnfag jus, UiB 1991
 • 2-årig studie i hotelladministrasjon, Norsk hotellhøgskole 1991-1993

Yrke

 • Diverse jobber ved Sola Strand Hotell (periodevis mellom 1990 og 1994)

* Frank Bakke-Jensen (54) (H) Forsvarsminister

 • Elektro grunnkurs, Hammerfest vgs. 1981-1982
 • Serviceelektronikk Skipsflåten VG 1 og 2, Breivika vgs. 1982-1984
 • Kristendom livssyn, Høyskolen i Finnmark 1993-1994
 • Prosjektledelse, UiT 2002-2003
 • Markedsføring for reiselivet, Høyskolen i Finnmark 2005-2006

Yrke

 • Tekniker skipselektronikk, Maritim Elektronikk 1984-1986
 • Tekniker skipselektronikk, Radioservice AS 1986-1987
 • Tekniker, Marin El AS 1987-1989
 • Unifil, Forsvaret Libanon 1990-1991
 • Lærer, Båtsfjord skole 1991-1995
 • Ekspeditør, Båtsfjord Reiseservice AS 1995-1999
 • Daglig leder og eier, Båtsfjord Reiseservice AS fra 1999 (fortsatt eier)

* Ine Eriksen Søreide (43) (H) Utenriksminister

 • Allmennfag ved Tromsdalen videregående skole 1992-1995
 • Cand.jur., UiT 2007
 • Forsvarets høgskole, informasjonskurs 2010

Yrke

 • Butikkmedarbeider ved Tromsdalen/Pyramiden Blomster 1990-2000 (fast helge- og feriejobb)
 • Programleder i Metropol TV 2001
 • Traineestilling ved advokatfirmaet Grette 2002 (sommeren)

* Kjell Ingolf Ropstad (34) (KrF) Barne- og familieminister

 • Hornnes vgs., allmennfag 2001-2002
 • Drottningborg vgs., allmennfag økonomisk 2002-2004
 • Bachelor, juss og økonomi 2005-2012

Yrke

 • Ingen oppføringer, men wikipedia har følgende informasjon: Ropstad er aktiv jeger og heimevernssoldat samt fotballspiller i klubben Oldenborg Idrætsselskab, der han i 2010 i snitt skåret 2,7 mål per kamp.

* Olaug Vervik Bollestad (58) (KrF) Landbruks- og matminister

 • Strand gymnas 1977-1980
 • Bibelskole i Oslo, Staffeldsgate 1981-1982
 • Røde Kors Sykepleierskole i Stavanger 1984-1987
 • NKI, administrativ ledelse/økonomi 1992-1994
 • Universitetet i Stavanger, videreutdanning intensivsykepleier 1997-1999

Yrke

 • Ungdomsmedarbeider i Ryfylket og Jæren Indremisjon 1980-1984 (Permisjon 1981-1982)
 • Stavanger universitetssykehus 1987-2007 (Ulike sykepleierstillinger og lederstillinger)
 • Ryfylke og Jæren Indremisjon 1995-1997 (50 pst. stilling ved siden av 50 pst. stilling ved Stavanger universitetssykehus)

* Dag Inge Ulstein (39) (KrF) Utviklingsminister

 • Bachelor i teologi, Norsk Lærerakademi / Fjellhaug Internasjonale Høyskole 2001-04
 • Bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi, Universitetet i Bergen 2009

Yrke

 • 2015 – 2018 Byråd for finans, innovasjon og eiendom, Bergen kommune
 • 2013 – 2014 Byråd for sosial, bolig og områdesatsing, Bergen kommune
 • 2014 Utviklingssjef, Haraldsplass Diakonale Stiftelse
 • 2012 – 2013 Daglig leder, Haraldsplass Samtalesenter
 • 2011 – 2012 Veileder, Sjelesorgsenteret Haraldsplass
 • 2007 – 2009 Daglig leder og prosjektleder for Turneren Næring A/S
 • 2009 – Mottaksleder, ResQ

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.