Oslos byrådsleder Raymond Johansen under demonstrasjonen mot nynazister. Foto: Javad Parsa / NTB

Vi er alle antirasister, ble det sunget foran Stortinget, dagen etter markeringen fra en håndfull nynazister. Oslo skal være raus og inkluderende, sa byrådsleder Raymond Johansen.

35 medlemmer av organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen ble pågrepet da politiet måtte bruke makt mot dem under den ikke-varslede markeringen lørdag. Dette meldes av NTB-Øyvind Aukrust og Snorre Schjønberg.

Søndag var så en stor gruppe såkalte antirasister på banen med en markering som fordømte nynazistenes aksjon dagen før.

Blant dem som hadde møtt opp for å synge og rope slagord, var Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Det er viktig å vise nazismen ryggen og viktig å understreke at Oslo skal være en raus og inkluderende by, sier Johansen til NTB.

Raymond Johansen skryter av politiets håndtering av lørdagens nazidemonstrasjon.

– Jeg er for ytringsfrihet og for at de skal få ytre seg, men jeg er også for å bruke min ytringsfrihet til å si at de ikke er velkomne. Deres budskap er å så hat og splittelse, sier byrådslederen.

Trekker paralleller til Italias nye regjering 

Byrådslederen advarte i sin appell mot at rasismen og fascismen kan dukke opp i nye drakter og former.

– Du ser at fascismen i Italia ikke lenger er svartkledde, men dresskledde og pent kledde kvinner og menn som inntar det offentlige rom. Derfor er det så viktig å slå ring rundt antirasisme, samtidig som vi ikke skal slå oss selv på brystet og si at vi ikke har utfordringer knyttet til rasisme i vår by, hver dag, sier Johansen.

Den nokså hjelpeløse kortslutningen det innebærer å sammenligne Italias nye, helt normale sentrum/konservative regjering med en klikk nordiske nynazister, presenterer NTB som at «han maner til klokskap i kampen mot rasismen og nazismen».

Rasisme, fascisme, nazisme har inntatt Italias offentlige rom? Virkelig?

Denne lapskausen av begreper og ikke minst parallellen til dagens Italia, viser at Raymond Johansen ikke har forstått noe særlig av de ordene de slenger om seg med, og heller ikke vet noe som helst om italiensk politikk.

Det hadde vært interessant om Johansen ville definere fascisme og nazisme, hva det faktisk er for noe, hva forskjellene er mellom de to og hva disse forskrudde ideologiene har med Melonis regjering å gjøre.

Raymond Johansen fortsetter sin patosfylte tale, som en slags norsk utgave av Martin Luther King:

– Det betyr blant annet at jeg er imot vold. Vold avler vold. Det å vende dem ryggen på en fredelig måte, gjør at antirasister kan samle flere, sier Johansen.

Den raske mot-markeringen fra såkalte antirasister ville antagelig vært noe enklere å forstå dersom man hadde å gjøre med en stor og voksende nynazist-bevegelse i Norge.

Men i praksis står denne grupperingen så svakt her i landet at den nærmest er å regne som ikke-eksisterende. Deres forkvaklede ideologi er heldigvis så å si utdødd.

Likevel har et påfallende stort kobbel av organisasjoner og enkeltpersoner på venstresiden, såkalte antirasister, klart å karre til seg et levebrød på felleskapets regning ved late som om den lille klikken av nynazister er en enorm trussel.

De lever av en illusjon.

I så måte var aksjonen fra danske og svenske nynazister en ren gave til disse «antirasistene». Nå kunne de endelig bli viktige igjen, og atter finne frem floskler som at «nazistene marsjerer i våre gater» osv.

Document omtalte nynazistenes markering, og slo fast at kun fem – 5 – av de aktuelle deltakerne i den massivt medieomtalte aksjonen var norske.

Her i landet utgjør i dag dette miljøet så få personer at de knapt er i stand til å fylle opp en gammeldags telefonkiosk. Det skal vi alle være glade for.

Men da blir det bare latterlig å fremstille dem som en «stor trussel», slik Raymond Johansen, de såkalte antirasistene og ikke minst de store mediene gjør.

Les også: 

Grunnløs fascist-stempling er en skitten jobb, men NRK gjør den gjerne

Fikk du med deg denne? Bestill fra Document forlag nå!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.