Vi hører ofte at integreringen lykkes godt i Oslo. Ikke minst blir vi fortalt at det er trygt i Norge. Norske byer skal ikke bli som Malmö og Paris. NRK har vært på Grønland i Oslo og undersøkt hvordan det står til der vanlige folk ferdes. Det er ingen tvil om at ungdomsgjenger kan gjøre oppholdet på en T-banestasjon eller ute på gata til en risikosport. Ungdommene er bevæpnet med redskap som er laget for å lemleste folk og de gyver løs på hverandre der folk flest oppholder seg.  De kriger om narkotikamarkedet i Oslo. Folk i området er utrygge.

De er unge, de selger dop og har våpen ment for å knuse ansiktet til folk de ikke liker. Hvor trygt er det egentlig i landets hovedstad?


Det er en blodig kamp som naboene i området er vitne til, og politiet vet at mange føler seg utrygge.

– Derfor prøver vi å slå så hardt ned på disse ungdommene som vi kan, sier politibetjent Jan Erik Bresil i Gatepatruljen, politiets forebyggende enhet i området.


Bråket startet for alvor i 2014: Da tok politiet et større narkotikanettverk på Tøyen, hvor noen av disse ungdommene var involverte – men da som løpegutter for større sjefer.

Nå slåss de seg imellom. Bruk av kniv, som denne ettermiddagen på T-banestasjonen, er langt fra uvanlig. Det har til og med vært meldinger om episoder med skytevåpen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er stolt av den store tilstrømningen av innvandrere til Oslo. Innvandringsdrevet befolkningsvekst lovprises i Rådhusets korridorer. Alle problemer kan ikke lenger skyves under teppet for så å late som ingen ting. Det er minoritetsungdom som står bak de blodige gjengoppgjørene. Nå må det settes inn ekstraordinære tiltak, sier Raymond Johansen.

Ungdomsmiljøer slåss over narkotikasalget på Grønland og Tøyen i Oslo. Nå må det settes inn ekstraordinære tiltak, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap).

De siste månedene har det vært en rekke grove voldsepisoder i det kriminelle miljøet bestående av ungdommer med minoritetsbakgrunn. Gjengene slåss for å skaffe seg kontroll over narkotikasalget i Oslo.

Det er snakk om i underkant av 100 gjenger som herjer i Oslo. Hvordan skal politiet få kontroll?

Politiet i Oslo opplever at det i disse ungdomsmiljøene er en veldig lav terskel for å ty til vold. Raymond Johansen forteller at det er flere ulike gjenger som slåss over narkotikasalget i hovedstaden.

– Det er flere ulike gjenger. Politiet har opplyst til oss at det er i underkant av 100 gjenger, forteller Johansen til NRK.

Groruddalen løftes frem som et eksempel på hvor kriminaliteten har gått ned. Det store spørsmålet er om kriminaliteten har gått ned eller om folk unnlater å anmelde.

– Vi ser at i store deler av Oslo, ikke minst i Groruddalen, så har kriminaliteten gått ned. Særlig blant de yngste etter det ble satt i gang ekstraordinære tiltak. Det må vi også gjøre her i Grønland, sier byrådslederen i Oslo.