Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er lei av alle de negative meldingene om Oslo øst. Han mener det skaper et fullstendig feilaktig bilde. Oslo er en trygg by, mener Johansen.

Han omtaler hendelsene på Vestli og Stovner som «enkelthendelser» som økt politiinnsats skal gripe tak i.

Han er irritert over fremstillingen av Oslo øst.

– Selvfølgelig er det trygt å oppholde seg i disse områdene. Jeg bor selv i Alna, og det har selvfølgelig vært episoder opp gjennom. Det jobber vi med, men å skape et bilde av at det er utrygt, blir feil.

VG synes nok dette blir lovlig generaliserende og minner om at politiet stanset natteravnenes patruljering på Vestli og Stovner etter flere truende episoder.

For Johansen koker det ned til «enkelthendelser».

– Nå har politiet satt inn ekstra ressurser på å ta de som star bak steinkasting. Det forventer jeg at politiet ordner opp i innen kort tid, men det er ifølge politiet enkelthendelser som de skal håndtere.

Men for den som har fulgt med i nyhetsbildet fremgår det ganske tydelig at det har skjedd en eskalering både av vold, av vandalisme og vold mot politiet. Mange av de kjennetegnene vi forbinder med Sverige, har dukket opp i Oslo.

Men slike sammenligninger gjør Johansen irritert.

– Er det svenske tilstander i Oslo?

– Hva betyr det begrepet? Det har blitt et fullstendig tåpelig og fordummende begrep.

Politikerne vil ha seg frabedt en slik sammenligning. Johansen later som om det er politisk påfunn, noe det langtfra er. Det er et sett av kjennetegn: Vekst i gjenger, voldsbruk, fiendtlighet mot politi og andre offentlige etater som brannvesen, vektere og selv ambulanser. Bilbranner, skyting, ikke bare internt, men også mot privathus og tilfeldige personer.

Raymond Johansen lyder som han er blitt svensk i hodet. Da ser han ikke «svenske tilstander». Han er selv blitt en del av problemet.

Han er ikke alene. Kommunalminister Jan Tore Sanner fikk spørsmålet av TV2 om han ville bruke ordet «svenske tilstander». Svaret var kort og konsist: -Nei.

Høyre har ikke vært noe bedre enn Ap når det gjelder å forskjønne utviklingen.

Som en annen spin-doktor tyr Johansen til retoriske grep for å bortforklare: Flertallet av ungdommene på Holmlia er ikke kriminelle.

– 97 prosent av ungdommen der har aldri vært i politiets søkelys. Av de resterende tre prosentene er to tredjedeler éngangskriminelle. Den siste tredjedelen er såkalte gjengangere. Det er for disse vi trenger å få satt inn ressursene, sier han.

Da leder av Politienhet Øst, John Roger Lund, deltok i folkemøtet på Holmlia kom han med den alvorlige krimstatistikken helt mot slutten. Kurvene er skarpt stigende: Det er gjenger, det er rekruttering av yngre som blir løpegutter for de store, det er narko og store penger – alt sammen trekk vi kjenner igjen fra Danmark og Sverige.

Folk stoler ikke lenger på «håndspåleggere» som Raymond Johansen og Jan Tore Sanner. Deres forsøk på å roe ned nervene virker ikke lenger.

Folk ser det de ser. Når en polakk som forsøker å hjelpe en mann som har satt seg fast i sneen på Bjørndal, som takk for hjelpen blir skutt til døde, er vi over på et annet nivå.

Hvis Johansen tror han kan få folk til å skamme seg slik at de ikke tror sine egne øyne, tar han feil.

Hvis han tror 30 flere politi i Groruddalen vil løse problemene, tar han også feil.

Han antyder at han er klar over at sommeren kan bli «varm», da er det lite å gjøre:

– Sommeren er ofte krevende, vi iverksetter tiltak for å sørge for mer jobb til unge.

Her garderer Johansen seg mot dårlige nyheter. Han vet de kommer.

Raymond Johansen: – Oslo er trygt

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!