Abid Raja er en forfører. Pen i tøyet og med propell i halsen stiller han i NRKs tv-studio. Han tror at bare han er rapp nok i kjeften og avbryter ofte nok, så vinner han debatten. Pluss noen løgner og halvsannheter om kriminalitetsstatistikken.

I går sa han at kriminaliteten i Oslo har falt med 30 prosent de siste fem årene. Men Debatten på NRK1 dreide seg om Oslo Øst og «svenske tilstander». Da blir det misvisende over grensen til løgn å vifte med totaltall for kriminalitet.

Hvor relevant er et sykkeltyveri på Majorstuen for problemene med vold, skyting og gjengkriminalitet i Oslo Øst?

Voldskriminaliteten blant unge i Oslo har steget uten stans siden 2011. I seks år.

Hvor er programleder Fredrik Solvang? Kriminaliteten går ned ..? Er det derfor Oslo-politiet har fått 30 millioner ekstra for å håndtere kriminaliteten i Holmlia og Oslo Sør? Var det derfor byrådsleder Raymond Johansen i juni sa at han ville legge fram forslag om en tiltakspakke på 49 millioner kroner, etter en opphetet debatt i kjølvannet av en rekke voldsepisoder i utsatte bydeler som Stovner og Holmlia?

Samtidig slo byrådslederen fast at situasjonen i Oslo den siste tiden, med vold, trusler og drapsforsøk, var «totalt uakseptabel».

Dette er mindre enn tre måneder siden. Har du glemt det, Raja? Og du, programleder Solvang?

Venstres enfant terrible er god med svulstige ord og omtrentlig språk. Dessuten klager han over at han ikke slipper til for så å avbryte Sylvi Listhaug i et bankende kjør.

I debatten med Syvli Listhaug startet han med å forklare hvordan det var å se og høre Carl I. Hagen på tv da han var ung. Det var, skal vi tro Raja, en traumatisk opplevelse. Men så ble det folk av Raja likevel til tross for «retorikken vi ble utsatt for».

Og som Carl, så også Sylvi:

Det er veldig mange ungdom rundt i Norge i dag som føler det på samme måte som meg, som føler at når Sylvi kommer med en del påstander og en del retorikk, så treffer det dem på samme måte som det traff meg: knyttnever gjennom tv-skjermen.

Sylvi svarer at hun forstår at det kan være utfordrende å diskutere reelle problemer:

Men hvis du synes det jeg sier, er mer problematisk enn svenske tilstander … Det er bilbranner, det er ghettoer, det er gjenger som terroriserer hele bydeler, og faktisk mest av alt innvandrerbefolkningen som bor i disse bydelene. Det handler om sharia-lovgivning, folk som er undertrykt, fordi det de flykter fra, er kommet til Sverige. Og når du sier det, så sier det mye om en politiker som ikke ønsker å diskutere de vanskelige tingene.

Da kongen sa at vi kan ikke ta imot hele Afrika, da sa du at det var en klok uttalelse. Så sa jeg en kort stund etterpå at vi kan ikke ta imot hele tredje verden til Norge. Og da sa du at det var litt rasistisk, eller litt ekkelt. Så Raja, jeg synes du skal slutte med dette, og begynne å forholde deg til realitetene.

Listhaug ber Raja dra til Groruddalen og Søndre Nordstrand og se hva som skjer.

Og for å si det slik: Hvis det er jeg som er problemet, så er det jo rart at problemene har blitt verre etter at jeg forlot justisministerstolen.

Raja mener de svenske tilstandene utelukkende befinner seg i Sverige.

Du bringer svenske tilstander til Norge, og later som de kan skje i Norge.

Hva med bilbrannene i øst? spør Listhaug. Hva med at folk opplever å bli beskutt når de sitter i bilen? Hva med at ungdommer selger dop til ungene våre? Synes du det er greit?

Svenske tilstander er langt unna den norske tilstanden, sier Raja, og begynner på en utlegning om at det anmeldes fem hundre ganger flere kriminelle forhold i Sverige enn i Norge. Han nevner femten hundre skyteepisoder i de tre største byene i Sverige de siste syv årene.

Raja: Det er tusenvis av minoriteter som lykkes i Norge.

Men vi må snakke om Norge og norske forhold, sier Raja. 93 prosent av folk i Oslo føler seg trygge der de bor. Oslo er trygg, Norge er trygt, sier han:

Hver gang Listhaug bringer inn Sverige i den norske debatten, forvrenger hun debatten. I Sverige har kriminalitetsstatistikken gått opp med 16 prosent de siste ti årene, og den fortsetter å øke. Mens i Oslo har den falt med 30 prosent de siste fem årene!

Vi var allerede bedre enn svenskene, og så blir vi bedre og bedre og bedre!

Det du gjør, er at du advarer om noe som ikke skjer i Norge. Du dikter opp en forestilling om at vi er i nærheten av svenske tilstander, men faktum er at vi er langt unna svenskene. Det er dét som er fakta, og jeg vil at du forholder deg til fakta!

I Oslo går det fantastisk bra, kriminaliteten er lavere enn noensinne, i Oslo alene har den sunket med 30 prosent.

I Oslo går det fantastisk bra?

Dette er hvordan det går i Oslo:

Antall lovbrudd begått av unge under 18 år i Oslo, Asker og Bærum økte med 25,3 prosent i fjor sammenlignet med året før. Mer enn
25 prosent!

Alt i alt ble det registrert 3.140 straffbare forhold i denne aldersgruppen, ifølge kriminalitetsstatistikken for Oslo politidistrikt. Man må tilbake til 2010 for å finne like høye tall, skrev Aftenposten i januar.

Økningen var størst i aldersgruppen 1517, med 29,2 prosent. I aldersgruppen 1014 år var økningen 22 prosent.

– Vi merker det særlig på Grønland og Tøyen. Der er det flere unge som er blitt tatt for narkotikakriminalitet. I mange tilfeller blir de brukt av folk som er eldre enn dem, sa Tore Soldal, leder av enhet Sentrum.

Soldal sa han visste lite om hvorfor økningen skjer, men at det kunne henge sammen med «sosiale problemer».

– Derfor er vi avhengig av å samarbeide med andre instanser, som skole, barnevern og foreldre, sier Soldal.
Enkelte områder i Oslo, som Groruddalen og Holmlia, har også merket en voldsøkning blant unge.

– Vi ser at det er mer vold, og at det er grovere vold enn før. Det er ingen hyggelig trend, sa Janne Stømner, leder for felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt.

Dét var altså 2017. Det så ikke mye bedre ut i 2016, da økte den registrerte ungdomskriminaliteten i Oslo med over 20 prosent.

Kriminaliteten blant unge økte i 2016 etter sju år med nedgang, gikk det frem av Salto-undersøkelsen, en årlig undersøkelse utført av Oslo kommune og politiet.

Det har altså vært et trendbrudd. Etter flere år med nedgang har ungdomskriminaliteten økt kraftig de siste to årene. Skiftet skjedde fra 2015 til 2016.

Enda større var økningen av ungdomskriminalitet registrert i Grønland politikrets. Her var økningen fra 2015 til 2016 på hele 36 prosent. (NRK) For den som ikke er lommekjent i hovedstaden: Grønland er ikke Oslos mest blendahvite område.

Og enda verre: Det er ikke nasking og sykkeltverier som øker mest blant de unge. Det er vold. Og volden har økt uten opphold i seks år på rad.

I Oslo går det fantastisk bra.

Hilsen lystløgneren Abid Raja.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂