Leder av enhet for forebygging i oslopolitiet Janne Stømner.

Ungdomskriminaliteten har økt kraftig i Oslo de siste årene, og mer brutal vold blir begått av stadig yngre gjeningspersoner, kunne Dagsrevyen fortelle oss tirsdag. Dagen før knivstakk en tenåring en annen tenåring på en buss. Leder av enhet for forebygging i oslopolitiet, Janne Stømner, var gjest i studio og ble intervjuet av anker Ingerid Stenvold.

Her følger et utdrag:

I Oslo ser vi at problemene er størst i bydeler som på Stovner og Søndre Nordstrand, der er det en større befolkning med flerkulturell bakgunn. Hvorfor er det sånn?

Stømner: – Det som vi ser på vår statistikk når det gjelder ungdomskriminaliteten, det er at det er ungdom, født og oppvokst i Oslo, og det er ungdom som bor i Oslo som utøver kriminaliteten. Og det tenker jeg er viktig for oss som politi i Oslo, og Oslo, å vite; at det er vår egen ungdom som utøver den.

Og når du viser til bydelene så tenker jeg at det er kanskje ikke så rart, for når vi ser hvor vi har størst ungdom i bydelene, så er det jo i mange av de bydelene du nevner. (Stømner mener trolig «størst andel ungdom», red. anm.)

Størst problemer i bydeler med flertall av flerkulturelle, sa du? Nei, det kan jeg ikke se.

Og så skaper det alltid mye reaksjoner når man nevner «svenske tilstander». Noen hevder at det er slik også i Oslo, at det finnes områder der politiet ikke går inn, der de kriminelle har nærmest fritt spillerom. Har dere den kontrollen dere skulle ønske overalt?

Stømner: – Når du nevner svenske tilstander, og hvis du da tenker på det som blir omtalt som no-go-zones i Sverige, så har ikke vi det i Oslo. Men det er klart at vi skal ikke stikke under en stol at vi har problemer og utfordringer, og at vi har hendelser, som er vist til her også, som vi selvfølgelig skulle vært i forkant og kunne dratt ned, og selvfølgelig jobba for at det ikke skjer.

Dermed var Stømner ferdig, og ordet gikk til Atle Bjurstrøm, som kunne fortelle at nå skulle vi til Tøyen (på Oslo øst, for den uinnvidde). Oi, oi, hva skjer, har det vært mer knivstikking? Flere ran?

Men nei, det skulle ikke handle om problemer på Oslo øst. Vi glemte en stakket stund at det knapt er noen problemer der, når man bare korrigerer for alderssammensetningen. Nei, det skulle handle om kunst, skviset inn mellom ungdomsvold og siste nytt fra Pyeongchang.

Faktisk en av kunsthistoriens giganter; Paul Gauguin. Slik presenteres han for Dagsrevyens seere:

«Ein fransk kunstnar med eit vanskeleg navn fyller plakaten utanfor Munchmuseet på Tøyen i Oslo. Vil dette vekke interesse blant den yngre generasjon i Munchmuseets nabolag? Vi tok med Dana og Seid på utstilling», sier reporter Helga Tunheim.

Paul Gauguin, «ein fransk kunstnar med eit vanskeleg navn», slik Dagsrevyen presenterer ham for Dana og Seid fra «Munchmuseets nabolag».

Oppgaven de unge guttene får av Dagsrvyens reporter er å prøve å uttale Gauguins navn, og dette med uttalen blir et gjennomgangstema i reportasjen. Vi får også se at de to hilser på et av Paul Gauguins oldebarn. Man kunne vært unnskyldt for å tenke at man satt og så på Supernytt og ikke Dagsrevyen.

Utstillingens megetsigende navn: «Med lukkede øyne».

Og nå: Sport.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂