Mannen som ble skutt og drept på Holmlia i februar er en av flere skytinger i Oslo de siste månedene. Her jobber politiet på åstedet.

Oslo-politiet har fått kritikk etter en rekke skyteepisoder i hovedstadsområdet. Selv nekter de for å ha tapt kampen mot gjengene.

Sjef for Spesielle Operasjoner (SO), Anders Rasch-Olsen, og leder for skjult etterforskning, Knut Lutro stiller seg uforstående til bildet de mener er skapt de siste dagene, som nærmest sier at Oslo-politiet har lagt ned sin innsats mot organisert kriminalitet. De nekter for at politiet har tapt noen kamp mot kriminelle gjenger, enten det er på Vestli, Holmlia eller andre steder i hovedstaden.

– Vi kjenner oss ikke igjen i at vi har lagt ned innsatsen mot organisert kriminalitet. Vi jobber jo med dette daglig, sier Anders Rasch-Olsen til Politiforum.

– Vi evner ikke å stoppe dem

Rasch-Olsens kommentar kommer etter ni skyteepisoder i vår, steinkasting mot politiet og angrep på natteravner. Politiet knytter flere av skyteepisodene til kriminelle gjenger.

Dagsrevyen i går kveld innrømte politiet i Oslo at de taper kampen mot kriminalitet og grov vold blant unge lovbrytere: – Vi evner ikke å stoppe dem, og volden blir grovere, sa Janne Stømner i Oslo politidistrikt.

I et innlegg publisert i VG søndag, spurte Ap-stortingsrepresentanten Jan Bøhler hvorfor «ingen av bakmennene og gjenglederne» tas. Redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum beskriver en utvikling der gjengene vinner terreng i Oslo. Tidligere politisjefer har sagt ifra om at omorganiseringen av distriktet er uforsvarlig.

– Har tatt mange

Oslo-politiet avviser likevel at de er i ferd med å miste kontrollen, og viser til at 45 personer sitter i varetekt for alvorlig vold, deriblant skyting, og at politiet har ferdigstilt fem alvorlige narkotikasaker i Oslo øst de fire siste månedene.

– Vi har tatt mange personer i de kriminelle strukturene, og vi spisser innsatsen – samtidig som politidistriktet satser bredt på forebygging ute. Men enhver sak krever bevis, og for å ta de på toppen kreves det omfattende innsats. Dette kan ta tid, sier Anders Rasch-Olsen til Politiforum.

Rasch-Olsen og Lutro erkjenner at oslopolitiets utfordring er kapasitet til å holde det store trykket oppe på bestemte områder over lang tid. Men nå styrkes innsatsen i disse bydelene med til sammen 71 nye mannskaper. De mener omorganiseringen ikke har skyld i utviklingen i Oslo, og viser til at seksjon for organisert kriminalitet, seksjon for spesielle operasjoner og seksjon for skjulte metoder alle eksisterer side om side på organisasjonskartet.

– Har ikke mistet kontrollen

Rasch-Olsen og Lutro sier de ser alvoret når folk blir skutt og politi og natteravner angripes, men de er på ingen måte enige i om at de har mistet kontrollen, selv om de skulle ønske å ha enda mer kontroll akkurat nå.

– Vi har relativt god oversikt over hvem dette er og antallet personer det er snakk om. Vi spisser derfor innsatsen enda mer, uten at jeg vil gå i detaljer om dette, sier Rasch-Olsen.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!