Nytt

Oslo opplever en stor vekst i befolkningen. De multikulturelle områdene opplever også en annen form for vekst. Nye ungdomsgjenger. De bedriver grov kriminalitet.

De er født mellom 1990 og 1994, og har de siste månedene vært i politiets søkelys for blant annet vold, skyting og narkotikakriminalitet. Det er ungdommer som er vokst opp sammen og er godt sammensveiset. Ifølge politiet driver de også med heleri, bedrageri og annen vinningskriminalitet.

————————

En sivil politipatrulje setter på blålysene og stopper to unge menn i Nordåsveien på Holmlia. To svære politimenn hopper ut av Landcruiseren og ber om å få se førerkort og vognkort. Den unge føreren innrømmer med en gang at han ikke har lappen. Han er også tidligere tatt for kjøring uten førerkort. Mens føreren flyttet til Holmlia for noen år siden, har hans jevnaldrende passasjer bodd der hele livet.

– 15–20 ungdommer som jeg har vokst opp sammen med er med i gjengmiljøet i dag. De ser på gutta fra Groruddalen som rivaler, forteller passasjeren til Aften.

————————-

Medlemmene i de nye grupperingene består av et representativt utvalg av Oslo-befolkningen i denne alderen. Tidligere var man i konflikt med andre ungdommer fordi de tilhørte et annet ungdomsmiljø eller en annen gjeng. Nå er man i konflikt med hverandre for å få kontroll over det kriminelle markedet. Det er heller ikke uvanlig at folk går fra den ene grupperingen til den andre. Alt etter hvor de kan tjene penger. Dette gjør miljøet mer uoversiktlig enn noen gang, påpeker Holand. Han kan ikke love at Oslo slipper unna flere skyteepisoder, men skal gjøre det vanskelig for gjengmedlemmene.

GJENGENES HERJINGER I OSLO SOMMEREN 2012:

18. mai: En mann i 20-årene blir alvorlig skadet i en skyteepisode utenfor en boligblokk på Furuset. Flere unge menn er involvert i saken.

25. juni: Etter en slåsskamp utenfor utestedet Crystal i Møllergata blir det løsnet skudd i luften. Ingen blir alvorlig skadet.

5. juli: To menn blir skadet i en skyteepisode utenfor utestedet Crystal. I tillegg blir to personer knivstukket.

29. juli: En mann i 20-årene blir skadet i en skyteepisode på Ellingsrud. Politiet har etterlyst en 22 år gammel norsk-somalisk mann i forbindelse med denne saken.

13. august: En norsk-pakistansk mann blir skutt og drept utenfor en bensinstasjon på Vålerenga.

Politiet har også registrert andre voldsepisoder der flere personer har vært involvert, blant annet skyting på Sandaker der en person ble skadet 22. august. I tillegg har det vært knuffing blant somaliske ungdommer ved Botanisk hage i august. Disse episodene er ifølge politiet ikke relatert til gjengene i hovedstaden.

 

http://www.osloby.no/nyheter/Nye-gjenger-vokser-frem-i-Oslo-6989078.html