– Vi evner ikke å stoppe de unge gjengangerne, sier Janne Stømner, leder av felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt.

Politiet i Oslo innrømmer nå at de taper kampen mot kriminalitet og grov vold blant unge lovbrytere: – Vi evner ikke å stoppe dem, og volden blir grovere, sier Janne Stømner i Oslo politidistrikt.

Oslo har nå 150 såkalte gjengangere under 18 år. De utgjør én prosent av unge i Oslo, men står for svært mye av kriminaliteten, og de begynner med kriminalitet i yngre alder enn tidligere.. De 150 gjengangerne har begått minst fire straffbare handlinger.

Ung kriminalitet doblet, volden grovere

Etter et rekordlavt nivå i 2015, har kriminaliteten unge gjengangere står for, nesten doblet seg, ifølge NRK Dagsrevyen.

– Det vi ikke liker, er at den lille prosenten begår kriminalitet igjen, og igjen, og igjen. Vi evner ikke å stoppe dem. Det er bekymringsfullt i seg selv, og så ser vi at volden blir grovere, sier Janne Stømner, som leder felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt.

Før klarte man å stoppe dem, men politiet nå må konstatere at de kommer tilbake år etter år, sier Stømner.

Hun gir kampen mot terror noe av skylden. Politiet har prioritert beredskap og vakthold, og dette har gått ut over det forebyggende arbeidet.

Politiet trues med skytevåpen

NRK har vært med politioverbetjent Jan Erik Bresil i Gatepatruljen på sivilkledd patrulje. Han sier at unge gutter oppbevarer våpen og narkotika, som løpegutter for eldre kriminelle. Gruppen på 150 tenåringer begynner med kriminalitet i yngre alder.

– Jeg har opplevd situasjoner der vi blir ropt til av en ungdomsgjeng som står samlet rundt oss. Vi har blitt truet med skytevåpen. Gjentatte ganger finner vi kniv, machete og skytevåpen i et miljø med personer mellom 14 og 20 år.

Ifølge Bresil hersker det nå en beinhard kultur der selv ikke fornærmede kan snakke med politiet uten at de blir kalt for tyster.

Sommeren 2017 viste Grønland politistasjon frem våpen som typisk blir beslaglagt etter slåsskamp i ungdomsmiljøer. Machete, kniver, slåsshansker og strømpistol er vanlige beslag.

– Dette er gutter som er født i Norge. De kan ha utenlandske foreldre, men det er ikke en spesiell etnisitet eller gruppe som går igjen. Mange er oppvokst øst i Oslo, i små leiligheter, der de kanskje søker mye ut. Det er en del slike faktorer som går igjen, sier Stømner.

«Det er våre ungdommer»

De fleste av gjengangere har innvandrerbakgrunn, men Bresil understreker at de er en del av det norske samfunnet:

– Dette er i all hovedsak ungdom med norsk statsborgerskap, og det er våre ungdommer. Dette er et problem vi må håndtere her, og vi må ta vare på vår egen ungdom, sier Bresil.

Ofte har ikke foreldrene jobb, eller snakker ikke norsk, ifølge Bresil.

– I kveld har vi tatt flere unge for straffbare forhold. Når vi ringer hjem for å følge opp med tiltak, er det helt ødeleggende dersom vi ikke kan kommunisere med foreldrene. Det sier seg selv, sier Bresil.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.