– Hvis vi i politiet ikke kan fengsle disse veldig få ungdommene, så er spørsmålet: Hvem skal da beskytte samfunnet? spør politioverbetjent Jan Erik Bresil.

Samfunnet er handlingslammet overfor tungt kriminelle unge gjengmedlemmer, sier Jan Erik Bresil, fagansvarlig for gatepatruljen ved Grønland politistasjon.

– Samfunnet har ingen gode tiltak mot dem som sliter mest, sier politioverbetjenten som daglig møter noen av Norges tyngste, unge gjengkriminelle, til NRK.

– Tidligere fengslet vi gjerne ved trusler med skytevåpen under ran eller lignende. Nå opplever vi at de bare etter noen timer overføres til barnevernet og går fritt på gaten igjen, sier Jan Erik Bresil.

De siste årene har det blitt mye vanskeligere å få fengslet barn og unge, også ved alvorlig kriminalitet, sier Bresil.

– Hvis vi i politiet ikke kan fengsle disse veldig få ungdommene, så er spørsmålet: Hvem skal da beskytte samfunnet? Det er likevel en liten gruppe vi snakker om her.

– Vi har 8–9 åringer som står og snakker med oss og snakker om hva som skjer hvis jeg slår ned politiet? Hva skjer hvis jeg kapper hodet av politiet? Dette her er holdninger som går nedover. Det går i arv. Og disse få kan ende opp med å bli rollemodeller for mange.

Politiet har tidligere innrømmet at de ikke klarer å stanse 150 unge kriminelle gjengangere. Flere av disse har tilknytning til gjenger.

Bresil sier at vold mot politiet øker kraftig. I fjor ble han siktet på med pistol.

– Vi er nødt til å få på plass enkelte tiltak for samfunnets totale verktøykasse, som ikke baserer seg på frivillighet. Jeg synes det haster. Vi ser en utvikling i miljøene våre som vi ikke liker.