Norsk Narkotikapolitiforening er mot avkriminalisering av narkotika. Det er det krefter som misliker. Nå er lederne hengt ut i en plakataksjon med falske anklager som er klistret gatelangs i Oslo. Dette er metoder vi kjenner godt fra Antifa-miljøer i Danmark. Der er folk blir hengt ut som nazister i nabolaget.

Statsadvokat Geir Evanger og politioverbetjent Jan Erik Bresil er begge profilerte medlemmer av interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), skriver Avisa Oslo. Foreningen har markert seg som motstander av avkriminalisering av ulovlig rusmiddelbruk.

Trolig er det mange innen politiet som er motstander av avkriminalisering. Det er politiet som får merke konsekvensene og de blir igjen fratatt et viktig virkemiddel i bekjempelse av et stort samfunnsonde: Lovens bokstav. Narkotikabruken er allerede høy særlig blant unge. Nå vil den øke. Weekendbrukere av stoffer som kokain skal tilbys rådgivningstjeneste. Er det noen som tror det vil virke?

Politiet vet at mange unge vil gå til grunne. De ser det.

Flere ganger i sommer har plakater blitt hengt mange steder i Oslo, først i form av falske reklameplakater for Politihøgskolen, deretter ble det i august hengt opp falske etterlysninger av Evanger og Bresil.

På plakatene er det skrevet at de to er siktet for innførsel av narkotika, ulovlig bruk av tvangsmidler og for å utgi seg for å være fra politiet. Plakatene er påført logoene og kontaktinformasjonen til politiet og Spesialenheten for politisaker.

Document har selv sett plakatene. De er trykket på dårlige maskiner og er blasse og virker forvirrende med sine doble budskap.

Det er mer metoden med uthengning som er betenkelig.

De samme miljøene har tidligere hengt ut folk som høyreekstreme med navn og bilde. Antifa i Danmark har sin egen etterretningsorganisasjon – Redox.

Nå vil Oslo politidistrikt etterforske sakene. Politiadvokat Sigurd Morseth sier til Avisa Oslo at forholdet kan være i strid med reglene om privatlivets fred.

– Det er alvorlig at det rettes anklager i det offentlige mot navngitte personer, ikke minst for de det gjelder, sier politiadvokaten.

Det har vært oppmerksomhet rundt NNPF tidligere både i forbindelse med at foreningen har fått midler fra justisdepartementet og Politiforbundet. Noen mener det er uryddig siden NNPF i realiteten er en privat forening. Men mange private foreninger i Norge får statlige midler.

Noen ønsker åpenbart å ramme NNPF. I februar utleverte Justisdepartementet listen over foreningens 3.600 medlemmer. To journalister hadde bedt om innsyn i medlemslistene, men fikk avslag i direktoratet. Saken ble anket til departementet som ga tillatelse til utlevering. Konsekvensene kan bli store for politimenn som jobber med narkotikasmugling og omsetning. Dette vedtaket vil bli oppfattet som at departementet undergraver politiets arbeid.

NTB 15. februar 2022:

– Kriminelle miljøer har fått tak i navneliste over politifolk

Navnelisten ble utlevert etter en innsynsbegjæring fra to journalister og to andre personer som ba om innsyn i en liste over politiansatte som er trukket for medlemskontingent til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), ifølge Politiforum.

Politidirektoratet avslo i første omgang innsynsbegjæringen, men avslaget ble klaget inn til Justisdepartementet, som overprøvde POD, og utleverte listen.

Utleveringen av navnelisten vakte stor oppsikt i politiet, og fikk blant annet tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til å karakterisere det som en skandale.

Nå har politiansatte med god kontakt i det kriminelle miljøet fått tilsendt hele eller deler av navnelisten fra sine kontakter, skriver Politiforum. Enkelte politiansatte er ifølge Politiforum nå livredde for egen og sin families sikkerhet.

Assisterende politidirektør Håkon Skulstad opplyser at Politidirektoratet (POD) har iverksatt skadebegrensende tiltak, både for å ivareta individene og etatens funksjoner.

– Noen tiltak er allerede iverksatt og flere er til vurdering, sier Skulstad.

Tidligere etterretningsleder Ola Kaldager, som før jobbet i Forsvarets etterretningsavdeling E14, har overfor Politiforum har karakterisert navneutleveringen som «helt utrolig».

− I etterretningssammenheng ville det være helt fantastisk hvis man fikk tak i noe sånt som dette. Mesteparten av terrororganisasjoner driver med organisert kriminalitet, så politiet er ofte de første som er borti disse organisasjonene, sa Kaldager til Politiforum i januar.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.