Flere barn helt ned i barneskolealder har i høst vært involvert i ran, vold, trusler, hærverk og bæring av kniv i Stavanger. Politiet er bekymret. Mange av barna kan ikke straffes, da de er under den kriminelle lavalderen.

Stavanger Aftenblad rapporterer om en økning i antall hendelser av svært alvorlig karakter som involverer mindreårige i Stavanger denne høsten.

Det dreier seg om barn helt ned i barneskolealder, som både er involvert i eller utsatt for ran, saker med kniv, vold, trusler og hærverk.

Politiet har siden slutten av september registrert 13 saker som gjelder personer under 18 år. Et flertall av de involverte er barn under 15 år.

– Det er veldig bekymringsfullt det som skjer. Hovedalderen er tolv år, og det er veldig ungt. Det er barn vi snakker om, sier Kathrine Sæland Rotseth, leder ved forebyggende og patruljeseksjonen.

Mindreårige gutter avhørt etter knivstikking i Stavanger

Kniv og softgun

Kniv og softgun går igjen i episodene, ifølge politiet.

– En del bærer kniv for å beskytte seg. Og en del bærer kniv for å vise det på sosiale medier, sier Rotseth.

Særlig området Tasta er hardt rammet, men det har også vært episoder i Stavanger sentrum og andre steder i distriktet. Politiet har identifisert en kjerne, som skal bestå av litt under ti personer, som har gått igjen i mange av sakene.

– Den yngste av dem vi har identifisert er faktisk ni år, sier Rotseth.

– Det høres usannsynlig ungt ut?

– Ja, dette er ikke noe vi har sett tidligere. Det er veldig alvorlig og bekymringsfullt er at de er så unge. Derfor er det viktig at vi klarer å jobbe systematisk sammen med andre aktører nå.

Ofrene blir i tillegg til de kriminelle handlingene gjerne filmet, noe som ifølge Rotseth skaper frykt for hevn hvis de kontakter politiet eller andre voksne.

Aftenbladet har snakket med elever ved Kannik ungdomsskole, som sier de forsøker å unngå å gå ute for sent eller være alene. Ungdommene har hørt om annen ungdom som bærer kniv.

Ifølge rektor på Kannik ungdomsskole, Finn Lea, er sosiale medier nesten alltid brukt i forbindelse med de kriminelle handlingene.

Barn og ungdom som blir banket opp eller ranet blir tatt bilder av eller filmet av de unge kriminelle, og delt mellom elevene.

– Det er kanskje en del av «gamet» at de blir sett på som rockestjerner. Det tror de selv, mens den ordinære ungdommen bare blar forbi. Eller så ser de litt på og tenker ikke mer på det eller ler. De blir som et publikum for disse her, og det er veldig ugreit, sier Lea.

Rektoren sier at skolen forsøker å forebygge og unngå alvorlige hendelser der mindreårige er involvert, blant annet ved å gi råd og å informere foreldre når ting skjer.

Politiet på sin side sier de samarbeider med andre instanser, som skole, barnevern, uteseksjonen, forelder og natteravnene, for å forbygge.

Mange av de kriminelle barna kan ikke straffes, siden den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Det eneste politiet kan gjøre er å varsle foreldrene og eventuelt kontakte barnevernet.

Les også:

Frykten sprer seg: Unge raner andre unge

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.