To barn på elleve år ble nylig ofre for den voksende barnekriminaliteten i Stavanger. De to barna ble ranet og utsatt for vold av to eldre gutter.

Foreldrene til ofrene har kontaktet Stavanger Aftenblad, som nylig skrev om den skremmende utviklingen i byen. Barn fra 9 år og oppover utfører til dels brutal kriminalitet mot andre barn. Barn blir ranet og utsatt for vold, og ydmykes ekstra ved at de kriminelle ungene filmer hendelsene og deler de på sosiale medier.

Dette er saker som involverer ran, kniv, vold, trusler og hærverk.

Stavanger: Barn ned i 9-årsalder er involvert i kriminalitet

Nylig ble to elleve år gamle gutter overfalt og ranet utenfor Madlamark skole. Guttene var på vei hjem etter trening da tre eldre gutter kom for å ta dem.

Faren til den ene gutten forteller at de eldre guttene tok bankkortet til sønnen og truet til seg PIN-koden. De spurte også hvilken skostørrelse han hadde, men da løy gutten og sa et nummer mindre enn det han faktisk hadde.

Gutten fikk beholde skoene, men han ble både slått i ansiktet og kastet i bakken. Mobilen hans ble også knust. Da skal en av de større guttene ha sagt at de skulle gi seg.

D3 kriminelle ungdommene forsøkte å stjele mobilen til den andre gutten, men han klarte å rive seg løs og klarte å løpe unna. Begge guttene ringte hjem til foreldrene og fortalte hva som hadde skjedd.

Ifølge foreldrene var barna preget av sjokk etter hendelsen.

– Da jeg kom hjem, så jeg at gutten var i sjokk. Så det var bare å få i ham brus og sjokolade fortest mulig for å få opp blodsukkeret igjen. Så snakket vi sammen og dro til legevakten.

Sønnen på elleve år var forslått på baksiden av kroppen. Han hadde kvelemerker på halsen. Politiet ble varslet, og møtte opp på legevakten.

Men politiet kan ikke gjøre noe mot kriminelle, voldelige pøbler under 15 år.

Saken ble henlagt av politiet. Faren til den ene gutten har valgt å ta saken til forliksrådet. Der behandles sivile saker, ikke straffesaker. Han har forståelse for at guttene som utførte volden mot sønnen hans er under kriminell lavalder, og derfor ikke kan bli straffet. Likevel kjenner han at han er frustrert over systemet.

– Dette var gjengangere, politiet visste hvem de var. Det var ikke første gang de hadde gjort som dette.

I går ble klassen til min yngste sønn informert på skolen om den nye trenden i Stavanger, som en gang var en fredelig by. Hverken Aftenbladet eller politiet spesifiserer hva slags barn som utøver denne formen for kriminalitet.

Jeg har snakket med foreldre i nabolaget, som har barn på omtrent samme alder. Flere er bekymret, og forteller om opplevelser deres egne barn har hatt. Ingen av disse har dog vært utsatt for denne typen grov kriminalitet.

Men frykten er reell. Flere barn liker å reise rundt på butikksentre og besøker også Stavanger sentrum uten voksne. Dette burde være uproblematisk, men nå vurderer enkelte foreldre å innføre begrensninger.

Det er også enkelte som sier at det er meningsløst å følge regelen om kriminell lavalder når de kriminelle handlingene er av såpass grov karakter. Noen mener at barna bør straffes, eller i det minste tildeles straff som de må sone umiddelbart etter at de fyller 15 år.

Andre går lenger, og sier at barnas handlinger må få konsekvenser for hele familien. Familier som ikke klarer å oppdra sine barn må utvises fra landet, hvis det dreier seg om utlendinger.

Slike tanker sprer seg i den en gang fredelige byen Stavanger.

Les også:

Voldelige elever er et stort problem i Sandnes

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli

Mesteren og Margarita.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.