– Det er urovekkende at politiet forteller at enkelte foreldre ikke vil innse problemet, nekter å samarbeide eller tar barnet i forsvar, sier Aleksander Stokkebø fra Stavanger Høyre.

Bakgrunnen er den kraftige økningen i ungdomsvold i oljehovedstaden, som Document også har skrevet om gjentatte ganger. Barn helt ned i 9 års alder bruker kniv som skremsel mot andre barn.

Stokkebø sitter på Stortinget for Høyre, og mener ifølge Stavanger Aftenblad at det bør få konsekvenser for foreldrene hvis barna begår grov voldskriminalitet. Politiet i Stavanger sier at enkelte foreldre ikke virker å bry seg noe særlig.

– Noen vet at barnet deres har problemer. Andre får sjokk. Og så er det en tredje gruppe som tar barnet i forsvar, sa politioverbetjent Jørgen Torstveit i et møte med Høyre-leder Erna Solberg og Stavanger-ordfører Sissel Knudsen Hegdal (H) i januar.

Det er en markant økning i volden mot ungdom i Stavanger-omrodet. I 2019 registrerte politiet 216 anmeldelser mot ungdom under 18 år i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. I 2023 er antallet steget til 342.

Derfor foreslår Stokkebø og partikollegaene Federico Perales (H) og Mohammed Mousa (H) at man vurderer å kutte i barnetrygden til foreldre som har oppdratt barn til å bli voldelige kriminelle.

– Foreldre flest tar oppdragelse av barna på alvor. Dessverre er det en liten gruppe som ikke tar ansvar. Først og fremst må vi imidlertid styrke veiledningen til foreldre, sier Mousa.

Hvor mye veiledning foreldre behøver for å forstå at barn på ni år ikke skal løpe rundt med kniv er et helt annet spørsmål.

Aftenbladet journalist spør om ikke dette kan føre til at familier med stram økonomi får det enda vanskeligere. Man bør vel anta at også Aftenbladet forstår at manglende vilje og evne til å skaffe seg legal inntekt ikke er en unnskyldning for å bedrive kriminalitet.

Høyre klarer ikke helt å avvise spørsmålet.

– Det må selvsagt tas en helhetsvurdering av familien og den økonomiske situasjonen før man tyr til et slikt grep. Dette er snakk om aller siste utvei, svarer Stokkebø.

Alle vet jo hva slags barn det dreier seg om. For oss som hører til i området er det enkelt, man kan bare spørre sine egne barn. Men Aftenbladet understreker typisk nok at «flesteparten av de unge som blir anmeldt for lovbrudd er norske statsborgere».

Dog følger de opp med følgende:

Seks av de sju ungdommene med flest anmeldelser for grov kriminalitet i 2023 har imidlertid innvandrerbakgrunn.

Så kommer pedagogen med sin forklaring, som vi alle har hørt før.

– Innvandrere er ikke mer voldelige enn andre fordi de er innvandrere, men fordi de er mer eksponert for faktorer som er kjent for å ha sammenheng med kriminalitet, har pedagogikkprofessor Hildegunn Fandrem ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger (UiS) forklart.

Fandrem har hele listen klar: Sosioøkonomisk status, diskriminering, generasjonskonflikter, dårlig psykisk helse og traumer etter krig og konflikter.

Høyre understreker at deres forslag ikke skal benyttes mot slike grupper. Spørsmålet er da hvem tiltakene skal rettes mot.

Stavanger: Barn ned i 9-årsalder er involvert i kriminalitet

Møter motstand

Forslaget møter selvsagt motstand av the usual suspects. Sosialentrepenøren Saira Khursheed jobber med integrering av innvandrere, og er bekymret for lavinntektsfamilier og innvandrerfamilier. Dessuten kan jo disse familiene bare hente pengene de trenger fra sosialkontoret. Dermed flytter man bare pengene fra en etat til en annen, mener sosialentrepenører.

Man undres: Hva driver egentlig en sosialentrepenør med? Gjentagelse av floskler? Khursheed har egne forslag som hun mener vil være mer effektive:

– Foreldrene bør være med barna på samfunnstjeneste, aktivitetsplikt og dialogmøter med politiet. Det vil treffe alle, inkludert de med god råd og høy status. I tillegg til et ressurssenter for innvandrere. Jeg møter foreldre som blir truet med barnevernet av barna, som er fortvilet, redde og ikke har peiling på hva de skal gjøre.

De kan jo starte med å oppdra barna sine på en skikkelig måte?

Ine Haver fra Ap mener man ikke bare kan kutte i barnetrygden, og sier kriminalitet skyldes fattigdom. Man kan jo snu det på hodet, og si at kriminalitet forårsaker fattigdom. Men ikke hvis man tilhører Ap.

– Vi må alle ta et større ansvar og bli enda flinkere på integrering som samfunn. Og så må vi snakke mer med ungdommene. Vi har ofte store, flotte folkemøter med voksne, men vi må være mer på skolene og jobbe med holdninger og verdier, sier Haver i Stavanger Ap.

Alle snakker om integrering, men ingen virker å være i stand til å forklare hva dette magiske ordet betyr.

Haver gjentar seg selv.

– Vi må bli enda bedre på integrering og få et behandlingstilbud for unge voldsutøvere. Vi må sette inn det store støtet mot majoriteten og styrke holdninger og verdier i denne gruppen. Da vil flere se til disse ungdommene istedenfor å gå den andre veien.

Hun foreslår foreldreveiledning. Seriøst: Skal man ha kurs for å lære foreldre at barn helst ikke bør drive med grov voldskriminalitet og voldtekter?

Forslaget til Stavanger Høyre er et museskritt i riktig retning, men alle forstår at dette kun vil ende opp som et spill for galleriet. Hvis man virkelig vil gjøre noe med grov voldskriminalitet av barn finnes det andre og langt mer effektive tiltak.

Men dette våger ingen norske politikere å si høyt.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.