Jentene slår og sparker jevnaldrende på gaten i Stavanger, og deler videoer av overfallene på nett, med musikk i bakgrunnen. Politiet vet hvem de er, men har få verktøy for å stoppe dem. Illustrasjonsfoto.

Det er TV2.no som publiserer en video som er publisert på sosiale medier av jenter ned i 13-årsalderen som banker opp jevnaldrende på gaten i Stavanger. Ofrene er tilfeldige. «Før følte vi at det var relativt trygt i regionen. Det er ikke sånn nå lenger», sier moren til en av jentene som har blitt angrepet og utsatt for vold fra en av jentegjengene i Stavanger-området.

TV2 har fått tilgang til fire videoer som er delt i Stavanger-regionen denne høsten. Alle videoene viser jentegjenger som angriper jevnaldrende. De sparker, slår og drar andre jenter etter håret, mens flere står og ser på.

«De hopper på og angriper jenter, ofte i gjeng mot et enkelt offer. De river i bakken, spenner og slår mens de ligger nede. Vi har også hørt om kvelningshendelser og hjernerystelser», sier moren til et av ofrene. De voldelige jentene har ingen frykt for verken politi eller barnevern. Ifølge moren sier de at ingen kan ta dem, fordi de er for unge.

TV2 viser til at tenåringsvold har blitt et økende problem i flere norske byer. Politi og hjelpeapparat mangler ofte verktøy for å stoppe barn under 15 år.

Alle de siste sakene politiet kjenner fra Stavanger, blir henlagt, fordi jentene er for unge til å bli straffet. Politiet uttrykker forståelse for at dette er vanskelig for ofrene og deres foreldre. «Det er helt uakseptabel oppførsel av disse jentene. Så blir det forverret ved at de lager underholdning av det. De legger det ut på sosiale medier og legger musikk på. Dette er svært alvorlig», sier Kathrine Sæland Rotseth, leder for forebyggende avsnitt i Sør-Vest politidistrikt til TV2.

Leder for konfliktrådet i Hordaland, Bjørg Sletten, sier til TV2 at de mangler tiltak for 13- og 14-åringene. «Vi har ikke annen myndighet enn å fasilitere møter mellom dem som ønsker det», sier hun.

Politiet mangler åpenbart virkemidler – og de som tar bladet fra munnen og påpeker dette og taler ofrenes sak, risikerer å miste jobben.

Åpenhet kostet ham jobben

I Oslo må mangeårig politileder Geir Tveit (60) gå fra stillingen etter 40 års tjeneste. «Det oppleves ubehagelig at distriktet ikke lenger vil ha meg», sier politilederen, som fikk to uker på å rydde kontoret. Både han og sjefen hans hadde regnet med at han kunne fortsette ut over 60 år. På toppen av karrieren, med høy kompetanse, skyves 60-åringen ut, mens samfunnet hardner til, skriver Akersposten.

I intervjuet med Akersposten tidligere i desember forteller Røa-mannen om brutale overfall og ran i Oslo, utført av unge gutter ned i 13–14-årsalderen, gjerningspersoner samfunnet ikke klarer å stoppe. «Den frykten de som blir utsatt for vold opplever, bekymrer meg», sier Tveit, og legger til at de harde fakta er at hensynet til de unge lovbryterne veier tyngre enn hensynet til de uskyldige ofrene.

Han framholder at de yngste kriminelle i Oslo står bak grov vold, narkotikakriminalitet og ran. «Til tross for at dette er unge mennesker som åpenbart har store utfordringer, gir ikke dét rett til å påføre andre lidelse», fortsetter Tveit. «Den kriminelle lavalderen står stille på 15 år, mens de kriminelle blir yngre.» Han viser til en 14-åring fra Oslo som høsten 2018 hadde over 70 grove lovbrudd på rullebladet.

Tveit har flere historier, og han legger ikke skjul på at mange av de unge kriminelle har innvandrerbakgrunn. «Selv om fattigdom og trangboddhet viser en årsakssammenheng, må ikke dette bli en hvilepute. Ikke alle fattige utøver vold. Ikke alle som faller utenfor, behandler andre mennesker dårlig. Vi må kunne snakke om dette, uten at det tar fyr», sier Tveit.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.