To 14-åringer ble angrepet av gjeng på 23-bussen i Oslo lørdag. Ingen ville hjelpe barna. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Ingen voksne hjalp 14-åringene som ble ranet, knivtruet og slått på 23-bussen i Oslo lørdag kveld. Både bussjåføren og voksne passasjerer ignorerte barnas rop om hjelp.

Det er en fortvilet mor som har blitt intervjuet av Akersposten. Hennes sønn og en kamerat skulle ta bussen fra Ris hjem til Ullern lørdag kveld. Moren forteller om en gjeng på ti ungdommer i 17-18-årsalderen som gikk direkte til angrep på de to 14-åringene da gjengen kom på bussen på Smestad.

– Min sønn hadde airpods i ørene, og de nappet ut én av disse, og så ble han nikket ned, sier hun. Deretter skal guttene ha fått beskjed om ikke å gjøre motstand.

– Ellers ville de bli knivstukket, fikk de beskjed om, sier hun.

– Det er tragisk at barn opplever at alle lukker øynene når de gjør akkurat som de skal, sier moren til en av de to 14-åringene som ble banket opp og ranet på 23-bussen lørdag kveld.

Skrek i frykt

Moren beskriver redselen sønnen og kameraten opplevde etter å ha blitt knivtruet og slått med knyttneve i ansiktet.

– Han sier at han skrek «er det ingen som skal hjelpe oss?». Det var flere på bussen, i tillegg til sjåføren. Guttene opplevde bare at ingen turde å gripe inn, sier moren, som er sjokkert over at en stor gjeng med 17-18-åringer tør å gå inn på en buss og rane og slå løs på to ungdommer, sier moren til avisen.

At en stor gjeng tør å gå løs på to langt yngre, forsvarsløse 14-åringer vitner om at de er fullstendig klar over hvilken makt de besitter. Den truende, voldelige adferden virker så skremmende at ingen tør å gripe inn. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå hvor maktesløse de to guttene har følt seg. Opplevelsen av at ingen voksne reiser seg for å hjelpe dem kan ha vært enda mer skremmende enn å bli utsatt for vold, ran og trusler.

– Jeg er sjokkert over at ingen gjorde noe. Det er nesten mer grusomt. Jeg har en bønn til folk som opplever sånt. Ring i hvert fall politiet! sier moren til Akerposten.

De to guttene hadde forklart at bussjåføren verken hjelp dem eller ringte politiet, men tvert i mot kjørte videre som om ingenting hadde skjedd da guttene klarte å komme seg av på holdeplassen Radiumhospitalet.

Det var guttene selv som måtte kontakte politiet etter hendelsen, og ifølge moren var Ungdomspatruljen fra politiet raskt på plass.

– De ba oss dra til legevakten. Der fikk de snakket med psykologisk team som sto parate da vi kom. De fikk kjempegod hjelp, sier hun.

Farlig for barn

Den tiltakende utbredelsen av større gjenger som angriper yngre og svakere personer enn dem selv, gjør at man bør forvente at busselskapene har en beredskapsplan for sine sjåfører. De fleste foreldre til ungdom har en grunnleggende tanke om at det er trygt for barn å reise kollektivt. Denne tanken gjøres til skamme, ikke minst når sjåføren ignorerer vold, trusler og ran. Dersom den til en hver tid sterkeste makt skal styre også på bussen, må noe gjøres. Hendelsen vitner om en type kriminalitet som fordrer stor fysisk tilstedeværelse av politi og ikke minst godt innarbeidede rutiner for bussjåfører dersom de blir vitne til slike hendelser.

Moren lurer også på hva slags rutiner Ruter og busselskapet har ved slike hendelser.

Akersposten har vært i kontakt med Ruter og spurt om hva slags rutiner sjåførene har ved slike hendelser. De henviser til Unibuss, som er selskapet som trafikkerer linje 23. Akersposten har forsøkt å få svar fra Unibuss mandag formiddag, men har ikke lyktes.

Til Akersposten opplyser politiet mandag ettermiddag at ingen er pågrepet etter hendelsen.

Det er å håpe at videoopptak fra bussen kan hjelpe politiet å identifisere gjerningsmennene. Men samtidig er to barns liv endret for alltid. Å bli ranet, truet og slått uten at noen griper inn og forsvarer deg, er ikke bare skremmende, men potensielt skadelig for psykisk helse på lang sikt for barna. Hvordan skal de igjen tørre å ta bussen uten å frykte at det samme vil gjenta seg?

– Dette er en type saker vi alltid tar på største alvor, sier Eirik Wilmann hos Oslo-politiet. Han sier at det er rutinemessig avhør av fornærmede i saken, og at det er interessant blant annet å se på mulige videoopptak.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.