Stillbilde: notizie.it / YouTube.

En 47 år gammel senegalesisk bussjåfør med italiensk statsborgerskap ved navn Ousseynou Sy skapte like før klokken 12 onsdag formiddag dødsskrekk hos 51 ungdoms­skole­elever fra Crema i Lombardia, idet han hadde til hensikt å begå et attentat mot Linate-flyplassen i Milano ved å krasje en brennende buss med bensinkanner, seg selv og elevene inni.

Til elevene i bussen skrek senegaleseren ut sine truende, dødelige hensikter, og han hadde fraveket den planlagte ruten og satt kursen for flyplassen idet han ropte at det måtte bli slutt på dødsfallene i Middelhavet.

En elev ombord ringte og slo alarm, hvorpå bussen ble innhentet og stanset av det halvmilitære politiet Carabinieri, som dermed kunne redde elevene fra å bli drept i 47-åringens planlagte attentat. «Ingen slipper levende herfra», hadde senegaleseren ropt ifølge Corriere della Sera. Ifølge La Stampa hadde han også sagt at folk dør i Afrika og at det er Salvini og Di Maios skyld.

Sjåføren har tidligere vært i politiets søkelys for fyllekjøring og seksuelt misbruk av en mindreårig, men hadde ikke desto mindre arbeidet i busselskapet i 15 år. Jobben hans var å bringe elevene tilbake til skolen etter en idrettsdag, men han valgte altså i stedet å gjøre sitt attentatforsøk, som ble avverget i San Donato Milanese – sørøst for Milano sentrum, og ikke langt fra Linate.

Ousseynou Sy hadde sølt bensin inne i bussen og truet med å tenne på med mindre de voksne ledsagerne bandt fast barna og gav ham alle mobiltelefonene, noe han altså ikke fikk. Han lyktes i å sette fyr på bussen etter at politiet kom. Politiet hadde like i forveien knust rutene og tatt seg inn i bussen fra den bakre inngangen, slik at elevene kunne rømme ut. Sjåføren tok to elever som gisler, men politiet lyktes i å overmanne ham.

Tolv elever og to voksne ledsagere er fraktet til sykehus med lettere forgiftningsskader.

Påtalemyndigheten i Milano har siktet Ousseynou Sy for terrorisme, og saken, som åpenbart lett kunne ha endt med massemord av mindreårige, etterforskes av antiterrorpolitiet i den norditalienske metropolen. Det var et mirakel at alle kom fra det hele uten alvorlige skader, sier statsadvokat i Milano, Francesco Greco.

Senegaleseren har to barn på 12 og 18 år fra en tidligere relasjon med en italienerinne.

Hvordan kunne en overgrepsdømt mann ha ansvar for mindreårige? spør Italias innenriksminister Matteo Salvini.

En video tatt opp på stedet viser de dødsredde elevenes flukt fra bussen rett før den ble påtent:

La Repubblica live-streamer fra åstedet, hvor bussen står utbrent igjen, på YouTube:

En talsmann for Carabinieri roser elevene for å ha vært modige og snarrådige.

En av skoleelevene forteller om det inntrufne til pressen:

Her er NTBs versjon:

Italiensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin

NTB-AP-DPA
En bussjåfør bortførte 51 skolebarn og deres ledsagere nord i Italia. Etter en timelang tur tente han på bussen da han ble stanset av politiet.

Bussjåføren, en italiensk statsborger med senegalesisk opprinnelse, plukket opp to skoleklasser og deres ledsagere i byen Cremona nord i Italia. Under bussturen skal han ha truet dem og sagt at «ingen ville overleve».

Da en voksen om bord varslet nødetatene, rykket de ut og satt opp en veisperring ved den sørlige utkanten av Milano for å stanse mannen.

– Mens to politifolk holdt sjåføren opptatt, tok han fram en lighter og truet med å sette fyr på kjøretøyet med en bensinkanne om bord. Samtidig fikk de andre åpnet bakdøra. Mens evakueringen pågikk, satt han fyr på bussen, sier politikommandør Luca De Marchis.

I det han ble pågrepet sa mannen i 40-årene at han gjorde det i protest mot migrantdødsfall i Middelhavet.

– Jeg vil avslutte det hele, vi må stoppe dødsfallene i Middelhavet, blir han sitert på av TV-kanalen RAI og andre italienske medier.

De Marchis takker nødetatene for sitt mot etter å ha fått alle barn og voksne i sikkerhet «uten tragiske konsekvenser». Enkelte av passasjerene ble behandlet på sykehus, hovedsakelig for kutt og sårskader i forbindelse med evakueringen.

Sjåføren, som er hjemmehørende i Cremona og er gift og har to barn, ble behandlet for brannskader.

Ifølge Sky TG24 hadde han arbeidet for selskapet som eide bussen i 15 år, uten at det skal ha vært noen problemer med ham tidligere.

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier at mannen tidligere er straffedømt for fyllekjøring og et seksuelt overgrep, og antyder at han ikke burde vært sjåfør for en skolebuss.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller bidra med et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.