Å være ungdom i det multikulturelle Oslo handler om å ta vare på hverandre. Går man alene er man et lett offer. På Røa ble en 16-år gammel gutt overfallt, ranet, avkledd og rispet med kniv. Hendelsen fant sted i 2011. Gjerningsmennene blir oppgitt å ha lignende signalement til en sak fra i vinter hvor somaliere sto bak. Minoritetsungdommer raner og skader majoritetsungdommer.  Ullern avis, Akersposten bringer en historie som bør være en tankevekker for hvilken utvikling Oslo er inne i.

Klokken er 21, og gutten er på vei hjem. Guttegjengen som stopper han vil ha penger, mobiltelefon eller andre verdier. Da de ikke finner verdier på gutten, legger de han i bakken. Drar av ham på overkroppen og risper siden av magen, og overarmen hans med kniv.

Ville anmelde

Sønnen tok hendelsen tungt. Han låste seg inne på rommet sitt.

– Vi fikk ikke kontakt med ham. Han ville ikke ut av rommet, og ble der i tre måneder. Vi ble helt maktesløse, forteller moren.

Moren gikk ned på politistasjonen for å anmelde. Sønnen var livredd og ville ikke ut av døra. Men politiet mente de ikke kunne gjøre noe uten at sønnen kom ned til stasjonen.

– De ringte hjem til oss, og ba han komme ned. Men han turte ikke, sier moren, som i dag setter spørsmålstegn ved at politiet ikke kom til dem.

– Når de visste hvor redd han var, hvorfor kunne de ikke kommet hjem til oss?

– Kan fortsatt anmelde

Politiet på Majorstua forteller at det i dette tilfelle må ha skjedd en misforståelse.

– Verger kan anmelde, og det er som oftest vergene som gjør dette, forteller Hanne Persson ved ungdomsavsnittet, og legger til at politiet ønsker at slike hendelser skal anmeldes.

– I tilfeller der ungdom har blir overfalt reiser vi også hjem til dem, sier Persson.

Hun forklarer at moren fortsatt kan anmelde saken, ett år etter.

Det har gått bra med gutten etter at han fikk hjelp av Uteteamet. Han er igjen en blid gutt. Det poengteres at undommene på Røa nå er flinke til å passe på hverandre. I Oslo er altså situasjonen slik at ungdommer må passe på hverandre. Farene truer.

Sønnen slet lenge med redselen etter hendelsen. Til slutt banket Uteteamet i Bydel Vestre Aker på døra. De hadde en to timer lang samtale med gutten. Etter den dagen kom han seg gradvis tilbake på skolen.

– I dag har han det veldig godt. Han er blid og glad og som tenåringer flest, sier Anne. Men veien dit var lang.

– Det gikk hardt utover skolen, i og med at han ikke var der på tre måneder. I dag har han fortsatt arr etter kniven, forteller Ann

– Beskrivelsen likner

Anne forteller hun fikk et støkk i magen da hun leste om den 17 år gamle jenta som ble slått og ranet av en guttegjeng på Røa tidligere i vår.

– Beskrivelsen var den samme. Det er skremmende å tenke på at dette kanskje er den samme guttegjengen, sier hun.

Hun forteller at ungdommene på Røa er blitt flinkere til å ta vare på hverandre.

I en annen artikkel kommer det frem at minoritetsungdom er overrepresentert når det gjelder vold og ran. Har innvandringen så positive sider at de veier opp for at  ungdommer ranes og trues på livet? At Oslos gater føles utrygge?

Hanne Persson ved ungdomsavsnittet på Majorstua politistasjon peker på sosiale forskjeller, ikke kulturelle forskjeller når hun prater om volden blant ungdom i Oslo.

Men fattigdom og lav sosial status kan ikke på noen måte være en unnskyldning for å rispe folk med kniv.

Volden som også oppstår er et problem generelt, da det er mer vold blant dagens ungdom enn før.

– Det beste vi kan gjøre er å ta dem, oppklare sakene og sette dem ut av spill. Vi har sett at dette fungerer, sier Persson.

Ungdommer med annen etnisk bakgrunn enn norsk er overrepresentert i denne gruppen.

– Det er også noen med etnisk norske aner, men flest med andre bakgrunner, sier Persson. Hun forklarer at det ofte er de sosiale forskjellene i samfunnet som betyr noe.

Saken fra i vinter, som det henvises til, viser oss at det mest sannsynlig var somaliere som angrep den 16 år gamle gutten i fjor.

– Det verste for henne var at det var flere voksne på bussen og ingen reagerte. Hun ble sparket fra alle kanter i flere minutter men ingen reagerte. Da bussen stoppet løp hun av bussen med de sju ungdommene etter seg. Bussen bare kjørte videre. Ingen hjalp henne, sier en oppgitt pappa til Nettavisen.

Hendelsen skjedde torsdag kveld. De sju mindreårige somaliske ungdommene gikk på bussen på Røa.

Politiet forteller til Nettavisen at ungdommene hadde blitt pågrepet for lignende forhold tidligere denne torsdagen, men at de hadde blitt sluppet løs fordi de er under den kriminelle lavalder.

http://dittoslo.no/ullern-avis-akersposten/nyheter-akersposten/sonnen-ble-overfalt-og-rispet-med-kniv-1.7145125

http://dittoslo.no/ullern-avis-akersposten/nyheter-akersposten/voldsepisoden-ma-ikke-glemmes-1.7074485

http://www.nettavisen.no/m/?articleId=3347696