Illustrasjonsfoto.

«Jeg hater norske folk, bror! Hvor mange ganger skal jeg si det?» ropte 17-åringen mens han slo og sparket to studenter – og kameraten hans filmet.

Politiet i Kristiansand ville likevel ikke tiltale ham for rasisme. Han slapp også fengsel til tross for at politiet «ser svært alvorlig på denne hendelsen» og omtaler den som en av de groveste sakene de har etterforsket den siste tiden.

17-åringen ble i stedet dømt til ungdomsstraff.

– Ikke bevis for rasistisk motivert vold

Politiet valgte å ikke tiltale ham for rasistisk motivert vold til tross for det klare, rasistiske utsagnet som til overmål var dokumentert på mobilvideoen – en video som ble lagt frem som bevis i Kristiansand tingrett.

– Vi har lagt merke til dette utsagnet, men har ikke funnet bevismessig grunnlag for at dette var rasistisk motivert vold, sier aktor, politifullmektig Henrik Bjugan Hegdahl til Fædrelandsvennen.

17-åringen «er selv født i et annet land», som avisen uttrykker det.

Retten: Grov, blind vold

Retten var ikke i tvil om grovheten i det voldelige overfallet. Fra dommen:

«Retten finner det ikke tvilsomt at det er tale om en grov kroppskrenkelse da den har skjedd uten foranledning, og etter rettens syn har karakter av et overfall.»

Voldshendelsen og ranet skjedde i Tollbodgata i Kristiansand sentrum natt til søndag 26. november i fjor. To studenter var på vei hjem da de la merke til en gruppe ungdommer som var aggressive mot politiet. Den ene studenten ba ungdommene om å ta det med ro, og fortsatte videre i Tollbodgata.

Sparket i hodet mens han ligger på gaten

Ungdommene, blant dem 17-åringen, fulgte etter de to. Videoen viser at han legger armen rundt studenten som hadde snakket til ham og anklager ham for å ha sagt noe stygt til ham. Uten videre foranledning slår han med knyttet neve studenten i ansiktet. Slaget får studenten til å vakle bakover.

Også den andre studenten blir slått flere ganger, faller og blir sparket i hodet mens han ligger på gaten. Han prøver å reise seg, men blir igjen slått i ansiktet og går nok en gang i bakken.

Den 21 år gamle studenten fikk påvist hjernerystelse og husker ingenting av selve overfallet.

Også dømt for væpnet ran

De to kameratene ble også funnet skyldig i væpnet ran i Kristiansand sentrum.

Ifølge dommen rettet 18-åringen en pistol mot ransofferets hode og ropte «gi meg lommeboka hvis du har lyst til å leve!»

17-åringen er også dømt for oppbevaring av en gasspistol, bruk av narkotika, brudd på oppholdsforbud i sentrum og for å ha stukket fra en taxiregning. Alt er begått i prøvetida for en annen dom.

Ikke påstand om fengsel

Det lange synderegisteret til tross la aktor ikke ned påstand om fengsel. Dermed ble dommen såkalt ungdomsstraff i ett og et halvt år.

17-åringen er tvangsplassert på en institusjon. Retten viser til at barnevernet forteller om en positiv utvikling i forhold til jobb, skole, rus og generell atferd.

Den 18-årige kameraten ble dømt til ubetinget fengsel i ett år.

Politiet er bekymret over voldsutviklingen i Kristiansand det siste året, og viser til flere grove, uprovoserte voldshendelser hvor fornærmede ikke kjenner gjerningspersonene.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.