Her slår ungdommene ned en mann på Torgallmenningen i Bergen, til heiarop fra kameratene. Kompisene filmer og jubler, mens tenåringene sparker og slår offeret i hodet.

Den tilsynelatende intetanende mannen får et knyttneveslag mot hodet og så, når han ligger nede på bakken, to spark mot hodet.

bergen-overfall

Mobilkameraene registrerte det meste da mannen ble brutalt banket opp. (foto: politiet)

 

«Ohhh shit! Hæhæhæhæ!»

Stemmen på videoen ler rått, idet den unge mannen får et hardt knyttneveslag i hodet, mister balansen og går rett i bakken.

Opptaket er gjort med en mobiltelefon, midt på Torgallmenningen, en tidlig søndagskveld i mars 2015.

«Svært skremmende»

Mannen som ble overfalt var alene, og i dommen fra Bergen tingrett, først omtalt av Bergens Tidende, heter det at opplevelsen må ha vært svært skremmende for både ham og andre som observerte hendelsen.

Overfallet er etter alt å dømme planlagt: Den grove volden er filmet med to ulike mobiltelefoner, og begge opptakene begynner før slaget mot hodet.

Flere forbipasserende ble vitne til ugjerningen, blant dem flere barn. En 10-årig gutt filmet deler av overfallet.

«Særdeles skjerpende omstendigheter»

En person hadde hammer, og vitner har forklart at noen brukte knokejern. Etter at offeret har gått i bakken, sparker flere andre gutter vedkommende i hodet, før de løper vekk.

Nå er to unge menn fra Bergen, som var bare 16 og 17 år gamle da volden på Torgallmenningen skjedde, dømt i Bergen tingrett. De har begge en fortid i barnevernet, skriver Bergensavisen. Også en tredje kamerat er dømt for vold, ran og skadeverk.

«Handlingene ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter idet de ble begått av flere i fellesskap», skriver Bergen tingrett.

Slipper fengsel

Men de slipper fengsel, til tross for at de tre unge mennene allerede er dømt for en lang rekke forbrytelser:

  • I fjor sommer lokket to av dem med seg en rusmisbruker ned i tunnelen ved Strax-huset, ved å si at de hadde narkotika. Der slo de ham ned, og stjal lommebok og telefon.
  • I mars 2015 overfalt de tre en mann som var på vei hjem fra byen på Nykirkeallmenningen. De slo ham ned og stjal klokken, lommeboken og mobiltelefonen.
  • To dager senere ble en mann som var på vei hjem på Minde overfalt av den samme gjengen. Også han havnet i bakken etter et basketak, og guttene tok telefonen hans.
  • En av de tre er også dømt for å ha slått ned og ranet en mann i Veiten i Bergen sentrum, og for å ha ranet en mann i Kalfarveien.
  • En annen av de tre er dømt for å ha slått en drosjesjåfør i Tromsø flere ganger i hodet, før han stakk av fra en drosjeregning på 1800 kroner.

Flere av ofrene har blitt sterkt preget av møtet med ungdomsgjengen. En har måttet oppsøke psykolog, og drosjesjåføren sluttet i yrket på grunn av volden han ble utsatt for.

Statsadvokaten anker

Alle de tre 18-åringene er nå idømt såkalt ungdomsstraff, på grunn av sin unge alder. Det innebærer at de ikke må i fengsel, men må delta i et opplegg med strenge kontrolltiltak, møter med ofrene og tett oppfølging fra blant annet kriminalomsorgen.

Men det er ikke sikkert at dommen blir stående. Statsadvokaten i Hordaland har anket dommen mot to av guttene, og har ennå ikke bestemt seg for om også dommen mot tredjemann skal ankes.

I tingretten mente fagdommeren at alle tre burde dømmes til fengselsstraff. Hun viste til at alle tre var dømt tidligere for lignende forbrytelser, og mente at ubetinget fengsel nå var påkrevet, men fikk ikke med seg de to lekdommerne.

Det er tatt ut tiltaler mot ytterligere tre av ungdommene som var til stede, ifølge politiadvokat Kristine Knutsen-Berge.

Bergens Tidende har skrevet en lang og utførlig artikkel med mange detaljer om selve ugjerningen, politiets arbeid, dommen, og så videre.

Men, pussig nok, ikke et ord om hvem gjerningsmennene er.

 

Bergens Tidende: Kompisene filmet og jublet, mens tenåringene sparket og slo offeret i hodet midt på Torgallmenningen