Grønlandsleiret, gata ligger på Grønland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mangfolds-entusiastene har forlengst forsikret oss om at det er trygt på Grønland i Oslo. Det er jo så mange hyggelige kafeer der og nesten alle kjenner minst to homofile par som stortrives og enda ikke er blitt slått ned.

Det er klart at det måtte bli rabalder da Katie Hopkins kom på besøk og tatt med på en rundtur på Tøyen og Grønland av undertegnede. Hun sa at det var et problem med gjenger der. Hele twittervenstre gikk amok! Hvordan våget hun? Og hun som knapt hadde satt sine ben der og ikke drukket latte hos Dattera til Hagen engang!

Alt er flott til du selv eller en av dine nærmeste blir utsatt for rå vold. Og selv da vil de mest ihuga og lettere perverse ofrene synes synd på sine overfallsmenn. De er jo ofre de også, stakkars. Greide ikke å stanse kniven på vei inn i et annet menneske som bare skulle hjem fra pub.

Løsningen har lenge vært å gripe fatt i omgivelsene. Det skal løftes. Tøyenløftet ble en dyr affære. 141 millioner resulterte i mer kriminalitet og fattigdom. Vi omtalte det som en provokasjon for skattebetalerne. Dyre veggmalerier og fritidsvarmestuer for ungdom til midt i 20-årene. Flotte greier! Da kan de rane folk i penere omgivelser og rekruttere nye medlemmer til gjengen. Estetiske ran er fremtiden i Oslo. Kan hende er det derfor de allerede har økt aktiviteten på Frogner? Mye hyggeligere å be folk gi fra seg pengene sine i pene arkitektoniske bydeler.

Dette har pågått siden 2013 og vel så det. Og neimen om de har tenkt til å gi seg med denne strategien i 2020. Det eneste som er nytt på dagsorden er at politiet deltar med en orientering om «uro på Grønland».

NTB skriver:

Oslo kommune og staten er enige om en ny områdesatsing i Oslo indre øst. Grønland og Tøyen skal få flere utearealer, møteplasser og et tryggere nærmiljø.

Mandag signerte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) områdesatsingen for Oslo indre øst.

Men trenger Grønland et tryggere nærmiljø, da? Det sies jo at det er så flott der. «Møteplasser» er et artig ord. Hva betyr det her midt i tjukkeste knivstikkings-Oslo med narkogjengoppgjør hver uke? Vi har skrevet utallige artikler om knivstikking i Brugata. Er det mangel på utearealer og møteplasser som ligger bak?

I så fall er dette svimlende nær nivået på den svenske statsministeren Stefan Löfvens påstand om at barneran i Sverige skyldtes tidligere borgerlig skattepolitikk. 

Norges største politihus ligger på Grønland. Men de har ikke ressurser til å rydde opp, selv i nærmiljøet. Og nå har den segregerte kriminaliteten begynt å lekke over til vestkanten hvor sjokkerte foreldre ser at deres barn blir utsatt for ran på bussen uten at noen tør å gripe inn.

Hadde man bare ryddet opp der hvor problemet oppsto i utgangspunktet, så kunne dette vært forhindret. Men nei, det var ingen som ville høre på «høyreekstreme» og «rasistiske» foreldre i Groruddalen da det først skjedde der. Det var «feil» mennesker som ropte opp. Da de ikke ble hørt, flyttet de. Det gjorde det mulig for de nyankomne til å overta større områder i Oslo. Jeg skriver «overta» for når det er 99 prosent minoritetsspråklige på skolene, så er det et nytt samfunn som har etablert seg der hvor det tidligere var norsk kultur og nordmenn.

Allerede i 2011 skrev Nina Hjerpset-Østlie en artikkel om Betydelig overrepresentasjon av ikke-vestlige innvandrere på krimstatistikken. Ja, selv Dagbladet skrev Hver femte innvandrer fra Irak og Somalia tatt for lovbrudd. En slik overskrift ville vi ikke sett idag og en slik artikkel på Facebook ville blitt registrert som hatkriminalitet.

Ingen grep fatt i den ulmende volden som spredte seg. Tvert imot ble vi fortalt at «antall anmeldelser hadde gått ned i Groruddalen samtidig som antall innvandrere hadde økt. Med bristende logikk ble vi forklart at dette måtte forstås som at innvandrere var mindre kriminelle enn de fraflyttende nordmennene. Ojsann, Erna, beklager det. ALLE norske statsborgere er jo nordmenn med lik rett til Norge, ikke sant? Selv de som er født her, er 17 år og må ha tolk i rettssalen?

At kriminaliteten og volden pågikk uten politianmeldelser var en helt utenkelig tanke for nordmenn. For alle anmelder vel til politiet, ikke sant? Er vi ikke alle like? De forteller oss det hele tiden.

Vel, nå har vi fått et nytt stadium med vettskremte 14-åringer på Oslo vest i møte med Ernas nordmenn-med-en litt-annen-kultur. En voldskultur som vi kroniske nordmenn «ikke kjenner oss igjen i».

Mens vi venter på at det skal bli like ille her som i svenske byer, så pyntes det opp med «utearealer, møteplasser og et tryggere nærmiljø» på Tøyen og Grønland. Et par nye parker og noen utemøbler forandrer, som kjent, voldelige ungdommers oppførsel og psyke.

Norge trenger andre politikere for et samfunn som endrer seg i feil retning. Den globale dialoggjengen som snur alt på hodet til overgriper blir til offer er fullstendig uegnet til jobben.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.