Skjermbilde fra Dagsnytt 18 i 2019. 

På ti uker har åtte menn blitt skutt i hovedstaden. Politimesteren i Oslo varsler nå det hun kaller knallhard innsats mot de kriminelle miljøene i byen. Noen vil lure på hvorfor dette ikke er kommet for lenge siden.

NTB skriver at siden slutten av august er åtte unge menn skutt i Oslo, alle ute i det offentlige rom.

– Vi vet at det vil være muligheter for hevnaksjoner, sier politimester Beate Gangås i Oslo til TV 2.

Politimesteren bekrefter at konfliktnivået blant de kriminelle miljøene i hovedstaden har eskalert. Hun forstår at folk i Oslo er bekymret for at de skal havne i en skyteepisode. Samtidig sier hun at det ikke skal bli slik at situasjonen kommer ut av kontroll.

En del vil si at den er ute av kontroll for lenge siden, og at Gangås og hennes etat burde gjort betydelig mer for å forhindre en slik utvikling.

Det finnes mange dyktige og dedikerte politifolk i Oslo. Problemet synes å være at den sentrale politiledelsen disponerer ressursene slik at den øvrig politistyrken ikke får brukt sin kompetanse på riktig måte og på riktige områder. «Feil fokus» kan være et passende begrep.

Allerede i 2019 var den urovekkende kriminalitetsutviklingen i hovedstaden et hett tema i mediene. Document omtalte saken. Da kunne nyansatt politimester Beate Gangås forsikre om følgende i Dagsnytt 18:

«Oslo er en trygg by».

«Vi har et fortløpende, nært og godt samarbeid med andre etater for å forebygge at slikt skjer».

«Politiet skal kunne klare å reagere på de forholdene som skjer».

Document oppsummerte Beate Gangås’ opptreden i Dagsnytt 18 slik:

Vi velger å tro at Beate Gangås har mer å by på enn det hun ga inntrykk av i dette innslaget.

Der tok vi åpenbart feil. Hun hadde fint lite å by på.

Nå sitter nemlig byens befolkning med fasiten på hva politimesteren har klart å utrette på de to årene som er gått. Lov og orden i byen oppleves å være i noe bortimot fritt fall, og parallellene til Sverige blir stadig mer nærliggende.

Basert på det man i dag ser, vil ytterst få hevde at ansettelsen av Beate Gangås som leder for Oslo-politiet var noen heldig avgjørelse. Prisen for den bommerten er økende utrygghet for beboerne i hovedstaden.

Det kan faktisk fortone seg som om politimesteren først nå i senere tid har oppfattet hva som foregår. Det hun selv kaller en «eskalering» måtte til. Åtte personer måtte bli skutt i løpet av kort tid før politimesteren kom på banen.

– Derfor er vi så opptatt av å sette inn betydelige tiltak nå når vi ser at dette har eskalert, sier hun til TV2.

Andre, som ikke tilhører politiledelsen i Oslo, har sett en slik eskalering i lang tid. Mediene har vært fulle av det. Etatens mangel på handlekraft i denne forbindelse har vært oppsiktsvekkende.

NTB refererer politiets egen beskrivelse av hva man har gjort:

– Vi har jo laget våre egne direktiver som gjør at vi ser veldig strengt på bæring av våpen på offentlig sted og ber om varetektsfengsling og strenge straffer. Så får vi vurdere om dette er noe vi trenger å ta opp med politikerne våre, sier Gangås.

Lite av dette har tydeligvis hatt nevneverdig effekt. Det er neppe en overdrivelse å si at Oslo-politiets ledelse har mislykkes.

Her må både politidirektøren og justisministeren inn i bildet snarest. Det ser ut til at Oslos nåværende politimester har på seg for store sko.

Les også:

Åpen jakt på norsk ungdom – ranes og slås til blods

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også :

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.