Justisminister Emilie Enger Mehl mener det ikke er noen grunn til at Oslos innbyggere skal føle seg utrygge etter de mange skyteepisodene den siste tiden.

– Jeg vil tro at mange kanskje er litt bekymret, men det er viktig å ha med seg at Oslo er en trygg by, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) da hun møtte pressen på Stovner politistasjon tirsdag. (NTB)

Hva er det som feiler politikere? Hvorfor behandler de borgere som barn? Man kan ikke snakke om Oslo som en trygg by etter åtte skyteepisoder på åtte uker!

Hva er definisjonen på en trygg by?

Hva er de redd for? At befolkningen i Oslo skal forvandles til zombier? Hvorfor kan de ikke være ærlige, si at det er problematisk og at de jobber for å forbedre situasjonen? Og deretter følge opp med å gjennomføre tiltak som muligens virker?

Mange hadde stor tro på at den unge og talentfulle Sp-politikeren Mehl kunne bli et friskt pust i vår nye regjering. Mange av oss var villig til å gi den nye regjeringen en sjanse etter åtte dystre år under Solbergs ledelse.

Så blir man avspist med sånt sludder.

Emilie Enger Mehl: Hvordan defineres en trygg by? Dette minner om svenske tilstander, som da Löfven sa at barn tross alt ikke behøvde å frykte døden på kort sikt.

«Jeg tenker at det er veldig viktig å gi barna trøst, det er jo ikke slik at de kommer til å bli drept snart eller noe sånn.»

Les også: Stefan Löfven tabbet seg ut på pressekonferanse

Er det trygt i Oslo? For unge jenter? For gutter som har fått litt for mye innabords? For dem som er uheldige nok til å ha bekjente i gjengene? For alle som havner i kryssilden?

Mehl burde kanskje lese «Skin in the Game», som forklarer begrepet risk of ruin.

I forkant hadde hun hatt et møte med politimester Beate Gangås og ledelsen i enhet Øst der hun ble orientert om situasjonen i forbindelse med skyteepisodene i Oslo den siste tiden.

Åtte unge menn er blitt skutt i Oslo siden 15. august, de fleste på østkanten.

– Det er konfliktlinjer vi har sett i kjente kriminelle miljøer nå, og det er ingen grunn til at folk skal føle at Oslo ikke er trygt, sier Mehl.

Utviklingen i Sverige, hvor helt uskyldige mennesker rammes som tilfeldige ofre, burde få enhver justisminister til å våkne opp og snakke ærlig med befolkningen. Adriana, 12 år gammel, ble drept fordi hun var «på feil sted til feil tid». Men hun var på riktig sted, det var morderbanden som var på feil sted.

Svensker har fått mer enn nok: Arrangerer demonstrasjon etter drapet på 12-årig jente

At uskyldige mennesker rammes, er noe vi også har sett i Norge. Oslo er en trygg by for meg, men det skyldes at jeg bor i Stavanger.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.