Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lover tiltak mot kriminaliteten i hele landet, og er opptatt av å forhindre at unge dras inn i gjengmiljøer. Oslo får et ekstra fokus.

Det har denne høsten vært mye snakk om kriminaliteten i Oslo, og i hvilken grad man kan kalle Oslo en «trygg by». Også politiets innsats i hovedstaden har vært i søkelyset, som i denne saken i Document.

Uansett vil nå justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at det settes inn ekstra ressurser i hovedstaden.

VG skriver om saken, og forteller at justisministeren er spesielt opptatt av at stadig yngre innbyggere i Oslo trekkes inn i kriminelle miljøer.

– Jeg vil varsle en tydelig og solid kamp mot gjengkriminalitet i Oslo. Vi kan ikke tillate skyting på åpen gate og at unge rekrutteres inn i kriminelle miljøer.

– Jeg tok jo over rett etter at vi hadde opplevd flere skyteepisoder i Oslo, og det var noe som var viktig for meg å gå inn i med en gang, sier hun til VG.

Hun trekker spesielt frem i de unge i denne forbindelse:

– Jeg reagerer på at vi har voksne kriminelle som rekrutterer barn og unge helt ned i 12-årsalderen inn i den kriminelle virksomheten sin. Det tar jeg sterk avstand fra, og det å rekruttere så unge barn er kynisk og usmakelig. Det er en ganske flau praksis for de kriminelle, mener Enger Mehl, ifølge VG.

Fra justisdepartementet kommer det nå en liste over konkrete tiltak som skal settes i verk mot kriminaliteten. VG gjengir listen slik:

*40 millioner kroner til mer tilstedeværende politi og kriminalitetsforebygging i Oslo i 2022

*Omvendt voldsalarm ved besøksforbud er på høring sendt på høring etter vedtak i Stortinget, fremmet av Ap og støttet av Sp.

*Exit-program for gjengkriminelle

*Dedikert, permanent innsats mot gjengkriminelle

*Øke kapasiteten i kriminalomsorgen. Vi vil ha flere plasser i ungdomsfengslene for raskere fengsling og bedre oppfølging samt øke kapasiteten i kriminalomsorgen for å unngå at straffedømte kriminelle går fri i flere måneder før de innkalles til soning og kan begå ny kriminalitet.

*Mindre forskjeller og tiltak mot barnefattigdom og levekår. Folk som tjener under 750 000 får lavere skatter i 2022.

*Styrke områdesatsingene i Oslo

*Kamp mot økonomisk kriminalitet, arbeidslivskriminalitet og inndragning av utbytte som finansierer gjengene

*Flere våpenkontroller: Oslo PD har gjennomført flere visitasjoner i områder hvor etterretning og erfaring tilsier at det kan være våpen i omløp. Stikkprøvekontroller er et tydelig signal om at vi ikke aksepterer at folk går rundt med våpen.

*Kvitteringsordning ved politikontroll

*Våpenamnesti: Dette er et tiltak vi vil gjennomføre for å sørge for at det er færre våpen i omløp

Det er ikke bare i Oslo det skal iverksettes tiltak. Også mange andre steder i landet har kriminalitetsutviklingen vært bekymringsfull, noe Document har rapportert om i en rekke saker i inneværende år. Eksempelvis har østfoldbyen Sarpsborg påfallende ofte vært arena for voldsrealtert kriminalitet i senere år.

Til sammen er det nå foreslått 200 millioner kroner ekstra til å styrke politiet i landet, hvorav altså 40 millioner skal øremerkes til hovedstaden.

Det gjenstår å se om dette er tilstrekkelig for å snu den utviklingen man har registrert i senere tid.

Les også: 

Justisministeren etter Oslo-skytingen: – Oslo er en trygg by

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Perfekt julegave, ny, viktig bok fra Document Forlag:

Bestill også høsten store nyhet:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Denne er også en fin og aktuell gave:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent, og les alt vårt stoff straks det publiseres: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.