Sveinung Stensland (H) med hard kritikk mot justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Vidar Ruud / NTB

Kriminaliteten og spesielt all volden i Oslo opptar stadig flere. Nå får den nye justisminister Mehl (Sp) kjeft for passivitet og mangel på tiltak.

Vold, slåssing, knivstikking og skyting i Oslo har vært gjennomgående temaer i mediene de seneste månedene. Til og med skolen er blitt et vanlig åsted for grov vold. Mange Oslo-beboere krever nå at myndighetene kommer på banen med tiltak mot kriminaliteten.

Det har vært store forventninger til Senterpartiets unge justisminister Emilie Enger Mehl, og hvordan hun vil gjøre Oslo tryggere. Ikke minst har opposisjonen ventet i spenning.

Nå gir Høyres stortingsrepresentant og justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, uttrykk for skuffelse og forundring over hvor lite konkret som har kommet fra justisministeren.

Til Avisa Oslo sier Stensland:

– Hun har ingen plan, og det syns vi er ganske oppsiktsvekkende. Det er nå det skjer. Det er nå det bør innføres tiltak. Enn så lenge har hun brukt tiden på å klandre den forrige regjeringen.

I regjeringens alternative budsjett er det foreslått å bevilge 200 millioner kroner ekstra til politiet. Justisminister Mehl sa til VG at pengene skal «øke bemanningen og lokal tilstedeværelse».

Dette synes Høyres Sveinung Stensland er vagt, han etterlyser en konkret plan for Oslos situasjon. Men da Stensland i onsdagens spørretime i Stortinget spurte Mehl om hvordan pengene skulle fordeles, svarte Mehl følgende:

– Vi må komme tilbake til den konkrete fordelingen. Men utgangspunktet er at det skal gå til å frigjøre politiressurser som skal vise seg i flere politifolk i landet, også i Oslo. Der det er behov for mer lokal tilstedeværelse.

Stensland mener justisministeren mangler en plan:

– Jeg utfordret henne på hvor stor andel av disse 200 millioner kronene som ville gå til Oslo. Og det svarte hun ikke på. Det kom ingen tiltak, sa Stensland blant annet, ifølge Avisa Oslo.

Han etterlyser konkrete tiltak, og mener kampen mot økt voldskriminalitet på Oslo øst krever tydelighet og ledelse:

– Hun snakker om dialog med politiet og kommunen, men vi krever faktisk litt mer enn det. Vi trenger faktisk handling, poengterer han, blant annet.

Motstand mot sentralisering og nedleggelse av politiposter rundt om i Norge, også i Oslo, har vært en hjertesak for Senterpartiet.

Tidligere har justisministeren antydet overfor Avisa Oslo at sentralisering av politiet kan ha gjort det vanskeligere å drive forebyggende arbeid i bydelene. Avisa Oslo skriver at hun vil vurdere å etablere flere politiposter, slik hennes partikollega og oslopolitiker Jan Bøhler har tatt til orde for i en årrekke.

Stensland mener flere politiposter er feil medisin:

– Mitt spørsmål under onsdagens spørretime var hvorfor hun vil bygge flere politiposter i Oslo når politimesteren er tydelig på at det de vil ha, er flere politifolk. Det svarte hun ikke så nøye på.

Høyre-poltikeren sier han er bekymret for at regjeringen bruker de nye ressursene i politiet på flere politibygg. Han vil heller ha flere politifolk:

– Mehl bekrefter at hun skal bygge 20 nye politikontorer, og det mener jeg er feil bruk av ressurser. Det er ingen kontorer som rykker ut, det er jo folk i biler som rykker ut. En av grunnene til at det gikk så bra på Bislett, er at man hadde politi rett i nærheten i bil, mener han.

Det skinner igjennom at Stensland frykter at ekstrabevilgningen til politiet delvis kan bli brukt på «distriktstiltak», i tråd med Senterpartiets politikk om å fokusere på «hele landet» .

Ifølge Sveinung Stensland og mange andre er det først og fremst situasjonen i Oslo som nå krever ekstra innsats, og da i form av tiltak ut over dialog og møter.

Justisministerens handlekraft og effektivitet har vært et tema tidligere:  

«Nytt kriminalitetsbilde»: Politiledere ber om fast bevæpning, justisministeren somler

 

Vi setter pris på ditt bidrag til vårt arbeid:

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Les også denne:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.