Barn på Stovner. (Illustrasjonsfoto)

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte torsdag Stovner politistasjon. – Her har det blitt tøffere, sier hun.

– Det har vært en forverring de siste årene. Det er flere som registreres som gjengangere i kriminelle miljøer og det er en utvikling som går i feil retning. Det betyr at vi må se på årsakene og komme inn på et tidligere tidspunkt, sier Solberg til NRK.

Også integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) var med på besøket.

Wara betegner også situasjonen som alvorlig.

– Politiet har i dag gitt en god redegjørelse av situasjonen i Oslo øst og generelt knyttet til gjengproblematikken i Oslo. Jeg ser på det veldig alvorlig. Dette er en utvikling som det siste året er blitt verre, sier Wara tilDagbladet.

Skyting

Bydelen er blant områdene i Oslo som har opplevd en stor økning i vold og uro den siste tiden. Lørdag kveld ble det skutt i en restaurant på Vestli. Inntil 15 maskerte angripere skal ha deltatt. I tillegg har det vært ni skytinger i Oslo siden februar.

Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold opplyste mandag at Oslo-politiet hasteansetter 30 politifolk og setter opp mobile politiposter. I tillegg er Oslo-politiet tilført 30 millioner ekstra fra Stortinget. Til sammen blir det ansatt 41 personer i enhet øst. Samlet blir Oslo-politiet styrket med 71 årsverk.

Innvandring og integrering

– Vi har fått en oppdatert situasjonsbeskrivelse, både på ungdomsutfordringen som har vært her, men også på mer organiserte kriminalitet andre steder i Oslo øst. Situasjonen er blitt litt tøffere, mer krevende, sier Erna Solberg, som mener både innvandring og integrering er en del av bildet.

– Det er veldig mange fattige barn som er i familier som har innvandret til Norge, og den største økningen ligger der. Det betyr at det er noen levekårsutfordringer her også.

Hun sier at politiets tilstedeværelse er svært viktig.

– Politiet må også kunne ta ut de som faktisk driver organisert kriminalitet. Vi må også se på hvordan vi kan jobbe bedre med det forebyggende arbeidet, sier hun.

Ingen nye penger

Statsministeren hadde ikke med seg nye penger under besøket. Det reagerer Arbeiderpartiet på.

– Jeg hadde forventet at når statsministeren først besøkte Stovner, ville hun komme med løfter om økte ressurser til Oslo politidistrikt, skriver Aps Lene Vågslid, som leder justiskomiteen på Stortinget, i en epost til NTB.

Oslo-politiet må ifølge Oslo Politiforening la 200 stillinger stå ubesatt i år på grunn av pengemangel.

– Det er helt ufattelig at statsministeren ikke tar inn over seg at det trengs økt politikraft i hovedstaden vår, mener Vågslid.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!