At Oslo vokser enormt er kjent. At den skal vokse med 200.000 på tyve år er til og med noe Raymond Johansen skryter av. Men medier og politikere unngår å ta opp hvem som kommer og hvem som «går». Slik gjør man ikke. Det er ikke dannet. To tall sier noe om tempo og omfang: I 2014 var nettoinnflyttingen fra utlandet 7.087 personer. Nettoinnflyttingen innenlands til Oslo var fattige 102, det er første gang siden 2007 at Oslo har hatt vekst fra innenlands flytting (også den skyldes innvandrere). La det tallet synke inn: Nettoinnflyttingen – antall nordmenn som flytter til hovedstaden har vært færre enn de som flytter ut, siden 2007. Det sier seg selv at dette betyr en helt annen by i løpet av én generasjon. Nordmenn forsvinner fra bybildet i mange områder. Men ikke alle. Nordmenn klumper seg sammen, det skjer både som lommer i øst, og i vest. Høye priser holder innvandrere ute. I Vestre Aker er antall nordmenn stigende. Og det er steder som her eliten bor. Da kan man opprettholde forestillingen om at alt er som før. Den demografiske endringen av Oslo vil merkes på alle områder. Den bestemmer allerede boligpriser, men det er ikke pent å si det høyt. Hvordan kommunisere endringer som man må forholde seg til, men ikke kan snakke om?

Bli abonnent eller logg inn – hvis du allerede er abonnent – for å lese denne artikkelen. Pluss-artikler blir frigitt 24 timer etter publisering. Arkiverte artikler er forbeholdt abonnenter.