Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Javad Parsa / NTB

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) innrømmer at hun hadde den omstridte kinesiske appen TikTok på tjenestetelefonen i en måneds tid.

Det har en viss tid vært fokus på justisminister Emilie Enger Mehl og hennes tilstedeværelse i det Kina-styrte sosiale mediet TikTok.

Nå kommer det nye opplysninger på banen, og mange vil mene at hennes opptreden i denne forbindelse neppe er egnet til å styrke tilliten til henne.

I forbindelse med at Mehl fikk jobben som justisminister i Støre-regjeringen, ble det av en del reist spørsmål ved om en relativt ung kvinne som henne har de egenskaper og den ballast som kreves i en såpass krevende og «tung» statsrådspost. TikTok-saken vil av mange ses i forbindelse med nettopp dét.

NTB melder om saken og siterer Mehl selv:

– Helt siden det ble stilt spørsmål om dette første gang, har jeg forsøkt å svare både Stortinget og mediene så åpent og ærlig som jeg mener er klokt om min TikTok-bruk. Men jeg er også bevisst på at all informasjon kan misbrukes, sier Mehl til TV 2.

Mehl bekrefter at hun hadde TikTok på en ugradert tjenestemobil i en periode på en måneds tid mens hun var justisminister.

I en serie artikler de siste månedene har Dagbladet rettet kritisk søkelys på Mehls bruk av TikTok.

Eid av kinesisk selskap

TikTok er en av verdens mest populære apper, men appen er også kontroversiell. Den eies av det kinesiske selskapet ByteDance, som samler inn data om brukerne.

Frykten har vært at opplysninger kan havne i kinesiske myndigheters hender, noe som blant annet har ført til krav om totalt forbud mot tjenesten i USA.

– Bra hun er åpen

Høyre og FrP har uttalt at de har sviktende tillit til Mehl som justisminister på grunn av saken.

– Bra hun nå er åpen, men hvorfor ventet hun så lenge med å avklare? spør stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) til NTB.

– Det gjorde også saken mye større enn den hadde trengt å bli, og skapte unødvendig støy, legger han til.

Tidligere denne uken krevde Høyre at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) måtte svare på om Mehl har hatt TikTok på jobbtelefonen. Mehl har ikke svart og begrunnet det med sikkerhetshensyn.

– Vi venter på en skriftlig avklaring og har allerede stilt spørsmål til Støre om hvilke sikkerhetsgrunner som har hindret justisministeren i å svare, sier Stensland.

Grunde Almeland i Venstre sier til Dagbladet at han reagerer på Mehls oppførsel i saken. Han mener oppførselen er respektløs overfor Stortinget.

– Det er helt uforståelig at hun har brukt så lang tid på å svare på dette, sier han.

Mehl kommenterer:

– Jeg valgte å ta i bruk TikTok fordi det er en av de største sosiale medie-plattformene i Norge. Over 1,2 millioner nordmenn har profil på TikTok, og det har vært økende i flere år, sier Mehl til TV 2.

Justisministeren har flyttet en rekke apper som TikTok over til en separat mobiltelefon for å slippe å ha dem på tjenestetelefonen. Hun sier hun gjorde dette på eget initiativ i oktober. Det vil si at hun fortsatt er på TikTok, bare via en annen telefon.

Les også: 

Mehl helt svensk i hodet

 

Bestill fra Document forlag:

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.