Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) måtte skrinlegge sitt eget prestisjeprosjekt om et uavhengig varslingsombud i politiet.

I mai lovte Mehl Stortinget å opprette et uavhengig varslerombud som alle skulle ha tillit til, men Politiets Fellesforbund nektet å være med på de rammevilkårene som ble satt.

Både Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, SV, Venstre og Rødt krever nå at det ryddes opp i politiets fryktkultur, skriver VG.

Flere stortingspolitikere melder nå at de vil fremme egne forslag – dersom Mehl ikke umiddelbart gjør noe for å rydde opp.

Leder for justiskomiteen, Per-Willy Amundsen (Frp) sier at han vil fremme et forslag for Stortinget om å innføre et nasjonalt varslingsombud for politiet.

– Dersom ikke justisministeren umiddelbart viser at hun har til hensikt å gjøre det selv. Jeg ønsker jo at hun skal rydde opp i dette, og hun har fortsatt muligheten, men det må skje fort. Det må skje i løpet et par dager, sier Amundsen.

Han får støtte fra justispolitiker Sveinung Stensland (H).

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Stensland sender nå justisministeren et skriftlig spørsmål i Stortinget:

«Når og hvordan vil statsråden følge opp lovnaden om et uavhengig varslingsombud for politiet?»

– Neste trinn blir eventuelt å etablere et flertall på Stortinget for et varslingsombud, sier han.

Justispolitiker Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) går enda lenger i sin kritikk av Enger Mehl.

– Justisministeren var helt klar: Hun skulle sørge for at det kom et varslingsombud som alle hadde tillit til … Etterpå foreslår hun å legge det under bedriftshelsetjenesten, som en slags samtaletjeneste? Det grenser til villeding av Stortinget, sier hun.

Justisministeren på sin side, tar ingen selvkritikk.

– Jeg har tatt til etterretning at organisasjonene ikke mener det er mulig å få et uavhengig, habilt varslingsombud som har tilstrekkelig myndighet, innenfor de rammer som arbeidsmiljøloven setter, skriver Mehl via sin kommunikasjonsavdeling.

– Jeg er ganske sikker på at vi skal kunne få etablert et flertall i Stortinget som da også tvinger statsråden til å følge det opp, avslutter Per-Willy Amundsen.

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.