Høyre og FrP mener norske myndigheter bør følge Finlands eksempel og stenge grensene for russiske statsborgere.

– Det er sterke grunner til å vurdere å stenge grensen for russere. Særlig på grunn av beslutningen Finland har gjort. Vi må ikke være naive, sier leder for justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (FrP) til NRK.

FrP og Høyre ber justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om en orientering. Frykten er at russiske flyktninger som ikke slipper inn andre steder, vil havne i Norge.

– I det øyeblikket nabolandene stenger grensene, så vil tilstrømmingen øke, sier andre nestleder for justiskomiteen, Sveinung Stensland (H).

Det er usikkerhet om hvem som kommer. Noen kan selvsagt være folk som rømmer fra å bli innkalt til krigen. Men dette er vanskelig å vite.

– Vi vet også at i slike scenarioer er det mange som reiser med andre hensikter enn å rømme fra Putins regime, sier Stensland.

– Jeg mener det ikke blir håndtert nå, det er en «vente og se»-holdning, og det holder ikke.

Denne «vente og se»-holdningen var det dog ingen som promoterte i 2015. Senere har det vist seg, ifølge Frontex, at 75 prosent av de såkalte syriske flyktningene kom fra helt andre land.

Guro Brandshaug Ap) mener Norge hjelper Russland dersom grensene blir stengt.

– Det sender et signal om at vi fordømmer hele det russiske folk; at vi ikke lenger klarer å skille mellom det russiske regimet og deres støttespillere, og den delen av den russiske befolkningen som faktisk ønsker å vise motstand mot krigshandlingene.

400 personer kom over grenseovergangen ved Storskog på mandag.

– Det er gjerne opposisjonelle som frykter for sitt liv som ønsker å komme hit til landet. Hvis vi stenger dem ute nå, er jeg redd det forsterker Putins propagandahistorie om et Vesten som vil den russiske befolkningen vondt, sier Brandshaug.

Justisminister Mehl har ikke kommentert saken.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.