Montana har blitt den første amerikanske staten til å vedta et forbud mot den kinesiskeide sosiale medieappen TikTok.

Loven skal iverksettes i starten av 2024. Stadig flere amerikanske politikere deltar i debatten om sikkerhetsproblemene TikTok medfører for USA, skriver The Times.

Det vil bygge opp muligheten for et potensielt forbud over hele USA, som blir krevd av noen politikere i Washington DC, ettersom spenningen med Beijing vokser.

The Republican governor of Montana, Greg Gianforte, said the legislation underscored the state’s “priority to protect Montanans from Chinese Communist Party surveillance”.

Både Apple og Google vil bli tvunget til å fjerne muligheten til å laste ned TikTok-appen, og hvis de ikke følger loven risikerer de dagsbøter på 10.000 dollar.

Lovforslaget vil trolig bli utfordret rettslig.

TikTok has said that the courts will decide if the legislation is constitutional.

Andre reagerer på at dette er nok et angrep på ytringsfriheten. I april skrev The Times at mange Demokrater mente TikTok var et godt virkemiddel for å nå frem til unge velgere, og at aborttilhengere og klimaaktivister brukte TikTok til å spre informasjon og filmer fra demonstrasjoner.

TikTok-appen er allerede forbudt på telefoner og annet datautstyr i USA, Canada og flere europeiske land. Her hjemme skapte vår justisminister Emilie Enger Mehl reaksjoner da hun først brukte TikTok, og viste seg lite villig til å uttale seg om dette.

Justisminister Mehl hadde TikTok på sin tjenestetelefon

Også EU-kommisær Thierry Breton har truet med å forby både Twitter og TikTok i unionen, siden han mener disse mediene kan brukes til politisk manipulasjon. Mange anser TikTok som et rent spionverktøy for Kina.

Some US politicians accuse TikTok’s parent company, ByteDance, of being an espionage tool for Beijing. ByteDance adamantly denies the claim.

Andre har reagert på hvor forskjellig TikTok fremstår i Kina sammenlignet med i USA. I Kina fremmes dyktige elever og sunn moral tilpasset det kinesiske kommunistpartiet. TikTok i USA overflommes av LGBTQ-ideologi og rent tull.

Ifølge The Times er det nesten umulig å gjennomføre dette lovforslaget på en effektiv måte, siden man forbigå loven ved å bruke VPN.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.