NRK skriver at Biden har flere ganger omfavnet humor og internettkultur i et forsøk på å nå unge velgere og profilbildet er inspirert av det høyreekstreme oppropet «Let’s Go Brandon». Vil unge velgere vende seg bort fra Biden hvis TikTok forbys?

Biden sier han ville signere lovforslaget som forbyr den Kina-baserte appen TikTok. NRK skrev om saken fredag, men nevnte ikke at presidenten selv er på appen.

USA kan forby TikTok dersom et lovforslag blir vedtatt i Representantenes hus, og 170 millioner amerikanere kan miste tilgangen til appen, skriver statskanalen:

Det var et soleklart flertall i energi- og handelskomiteen i Representantenes hus som stemte for lovforslaget torsdag, skriver NTB.

TikTok er svært populært i USA, men også meget omstridt på politisk nivå. Amerikanske politikere har satt spørsmålstegn rundt koblinger mellom appen og den kinesiske regjeringen.

NRK skriver videre at om lovforslaget går gjennom, vil det gi eierselskapet Bytedance mindre enn fem måneder på å selge selskapet. Om ikke det skjer, vil det bli ulovlig for selskaper som Apple og Google å tilby appen, ifølge CNN.

Statskanalen kontaktet en representant for TikTok i Norge som uttalte at regjeringen forsøker å frata 170 millioner amerikanere deres konstitusjonelle rett til ytringsfrihet.

– Dette vil skade millioner av bedrifter, nekte artister et publikum og ødelegge levebrødet til utallige skapere over hele landet, heter det i uttalelsen fra TikTok i Norge.

Biden bruker TikTok for å nå ut til unge velgere

I februar skrev NRK om Joe Bidens nyopprettede konto på TikTok. Vibeke Schanke Sundet som er forsker på medier og kommunikasjon sa til statskanalen at det er for tidlig å si hvor stor effekt TikTok har politisk, men at det ikke er tvil om at det er plattformen som treffer flest unge:

– Unge stemmer har fått mye av æren for demokratenes fremgang de siste årene. En amerikansk undersøkelse viste at en femtedel av generasjon Z fikk politisk informasjon fra TikTok i 2022.

Sundet trodde imidlertid ikke valgkamp-kontoen til presidenten ville utgjøre en fare for landets sikkerhet.

– Det kan lett løses ved å bruke en annen telefon til appen.

I midten av februar rapporterte flere medier at pro-palestinere  har infiltrert Bidens TikTok-konto med kommentarer om Gaza og «Genocide Joe.»

NRK skriver videre at Biden har flere ganger omfavnet humor og internettkultur i et forsøk på å nå unge velgere. Profilbildet på TikTok-kontoen viser et bilde av presidenten med laserøyne – en referanse til memen «Dark Brandon»:

«Dark Brandon» er inspirert av det høyreekstreme oppropet «Let’s Go Brandon», og begynte å trende i 2022. Den gang ble memen brukt av høyreorienterte for å håne Joe Biden. Siden har både venstresiden og Biden selv omfavnet spøken, og memen har ifølge Know Your Meme utviklet seg til å bli en hyllest til Biden og hans prestasjoner.

Mange amerikanere mener at det er ikke noe morsomt med «Dark Brandon» og det er heller ikke noe å hylle når det gjelder presidenten og hans prestasjoner. Derfor ble «Let’s Go Brandon» en kampsang for å uttrykke hvor galt det står til i Amerika.

Dessuten er ikke «Let’s Go Brandon» bare ytret av konservative, eller «høyreekstreme». Siden oppropet ble mainstream har vi sett tusenvis rope «Let’s Go Brandon» og «FJB» på idrettsarenaer, konserter og blant universitetsstudenter.

Flere sanger er skrevet om «LGB» og flertallet er svarte  amerikanere. Loza Alexander var den første som laget anti-Biden-rapsangen «Let’s Go Brandon» som gikk viralt på TikTok før den steg til nummer én på iTunes og nådde nummer 38 på Billboard Hot 100 i november 2021.

Det er altså ikke bare Biden som når ut til de unge. Alexanders sang er sett over 7 millioner ganger på YouTube.

At presidenten lover å skrive under lovforslaget som vil forby TikTok mens han selv bruker appen for å nå unge velgere viser hvor out of touch Brandon og hans kampanje er.

En positiv side av saken er at dette kan føre til at mange unge velgere vender seg bort fra Biden.

Her svarer Biden på flere spørsmål fra reportere og sier blant annet at han vil signere loven om å  forby TikTok.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.