I syv lange år har Donald Trump, hans velgere, og republikanere generelt blitt omtalt av venstresiden som ultranasjonalistiske, autoritære, rasister, homofober, transfober, fremmedfiendtlige, sjåvinister, you name it. Det verste merkelappene du kan tenke deg. Høyreekstremister er også populært, og alle kan samles i et sammensurium av ytre høyre og kastes i kurven med deplorables.

Og NRK skuffer ikke i å holde vedlike dette narrativet som har fått mange nordmenn til å tro at det republikanske parti er roten til alt som er vondt i USA. I dag skriver de om Cheneys valgresultat, som de har tatt inn i varmen fordi hun har viet livet sitt til å felle Trump:  «Utfallet av valet er nok ei påminning om kor langt ut mot ytre høgre det republikanske partiet har bevega seg under Trump.»

Journalisten påstår at partiet som tidlegare var prega av næringslivsvennlege konservative som Cheneys far, tidlegare visepresident Dick Cheney og Bush-familien er  no «eigd» av høgrepopulisten Trump. NRK presterer igjen å rosemale to krigshissere for å sverte Trump og gjentar historien om at han  inspirerte tilhengerne sine med den falske påstanden om at han vant presidentvalet i 2020. De mener at Cheney sviktet dem med kritikken sin av Trump, og Hageman som vant valget har også hevda at 2020-valget var «fikset».

Det er urovekkende at en journalist i staskanalen ikke kan formidle en nyhet uten at hun eller han må formidle sin nedverdigende venstrevridde mening om halve velgermassen i USA, som konsekvent setter nesten 80 millioner i et dårlig lys. For det meste hardtarbeidende menn og kvinner i gata i USA som har et mål i livet: å ta seg av sin familie og leve moralske og lykkelige liv. Akkurat som den vanlige kvinnen og mannen i gata i Norge.

Litt ironisk er det at samme NRK journalist, Signe Karin Hovtvedt skrev en temmelig avslørende artikkel om visepresident Joe Biden i 2008, hvor hun skriver sleivkjeften kan skape problemer. Som da Obama lanserte sitt kandidatur, og Biden kalte ham en afro-amerikaner som ser ren og pen ut, underforstått at dette normalt ikke er tilfelle blant afro-amerikanere. Og han har blitt kalt både løs kanon og utenriks-guru og har ikke lagt fingrene imellom i sin kritikk av George W. Bush og omtalt Cheney som verdens farligste mann, skriver Hovtvedt. Og som nå har heltestatus i statskanalen. Hun mener at Biden vil aldri bli noen framtidig presidentemne, 12 år før NRK førte valgkamp for samme mann som da var 78 år gammel:

«Biden er 65 år gammel, og kan neppe ses på som noe framtidig presidentemne. Han har to ganger forsøkt å bli nominert. Første gang i 1988, da han ble knepet i å ha plagiert en valgtale fra den britiske Labour-lederen Neil Kinnock, og måtte trekke seg. Han har altså i to omganger vært vraket som presidentkandidat, og nærmere enn visepresident kommer han neppe i valgsammenheng.»

Election Deniers

Det er så mye som kan sies om valget i 2020, og fortellingen som vi fikk fra myndighetene tre dager etter valget at det var det sikreste i amerikansk historie er i realiteten «den store løgnen». Uregelmessigheter, 15 millioner stemmesedler som posten ikke kan redegjøre for, demokrater som trosset grunnloven og laget sine egne regler, listen er lang og jeg håper å skrive om det en dag. Det er frustrerende når jeg leser norsk medias uthengning av amerikanere som ønsker et sikkert valg, gjør ikke dere det NRK?  2020 valget var fullstendig kaos, faktisk helt Texas, og valgintegritet fantes ikke i mange stater. Lite rapportert er undersøkelser som viser at rundt 30% av demokrater mener det var juks i valget i 2020.

Election Deniers har blitt det nye buzzordet fra venstresiden, og brukes mot konservative hver gang de påstår det var valgfusk og uregelmessigheter. Men selv er demokratene beryktede election deniers og Mike LaChance skrev i april om en 2022 meningsmåling fra Rasmussen som viser at de fleste demokrater tror fortsatt at Russland stjal 2016-valget fra Hillary: 72% av demokratene sa at Russland lyktes med å endre utfallet av valget som førte til Donald Trumps seier. Som gjenspeiler undersøkelser av republikanernes tvil om valget i 2020 som demokratene håner:

«Frykt for russisk innblanding i amerikansk politikk er fortsatt utbredt, og demokratiske velgere er overveldende enige med Hillary Clinton om at Russland har skylden for hennes nederlag i 2016. Hver gang Trump eller noen andre stiller spørsmål ved utfallet av valget i 2020, kaller demokrater og media dem konspirasjonsteoretikere som fremmer den store løgnen. Det er bare annerledes når demokrater gjør det. Dette har pågått i flere tiår. For demokrater er de eneste legitime valgene de som demokratene vinner.»

Og demokratene frykter i stor grad at Russland vil prøve igjen i høstens mellomvalg. I et intervju i juli 2020 med Joy Reid på MSNBC sa Clinton: «Det er veldig tydelig at Russland lyktes. De tror at de var i stand til å påvirke sinnene og til og med stemmene til amerikanere, så hvorfor skulle de slutte?»

I mars rapporterte CNN at amerikanske etterretningskilder mener Russlands president Vladimir Putin kan fortsette sine forsøk på å forstyrre amerikanske valg. Nesten seksti prosent av velgerne tror det er sannsynlig at Russland vil prøve å blande seg inn i årets mellomvalg.

Så fortellingen for 2022-mellomvalg er allerede hugget i sten skriver LaChance. Hvis republikanerne vinner Huset og/eller Senatet, vil det ha vært på grunn av russisk innblanding, ikke fordi de fleste amerikanere avviser demokratenes politikk. Demokrater og media kommer til å gjøre konspirasjonsteorier akseptable igjen.

Når vi tenker tilbake på demokratenes kamp for å kvitte seg med en sittende president, var det et direkte resultat av at de mente han ikke var en legitim president. Hillary Clinton uttalte i 2017 «Du kan kjøre den beste kampanjen, du kan til og med bli den nominerte, og du kan få valget stjålet fra deg.» Nancy Pelosi skrev på twitter etter valget, « Valget vårt ble kapret. Det er ingen tvil. Kongressen har en plikt til å #ProtectOurDemocracy  &  #FollowTheFacts.»

Jen Psaki uttalte i mars, «Hvis du ser tilbake på 2014, og med 2016, da Russland invaderte Ukraina og deretter i 2016, da de, du vet, selvfølgelig, hacket valget vårt her . . .» Og hennes etterfølger pressesekretær Karine Jean-Pierre, har kalt Fox News rasist og sa at valget i 2016 ble stjålet.

Presidentvalget 2000

Mange anså George W. Bushs seier i 2000 for å være illegitimt skriver Gary L. Gregg. Gjenopptellingen av omstridte stemmer I Florida, «hanging chads» og et valg avgjort av høyesterett undergravet Bushs ønske om å  starte sitt presidentskap med en sterkt forent nasjon.  Mens han vant Electoral College med 271 mot 266, vant Gore 500.000 flere populære stemmer. Under den offisielle opptellingen av stemmesedlene på gulvet i Representantenes hus, protesterte medlemmer av Congressional Black  Caucus.

Hva skjedde valgnatten i 2000?

De største tv-selskaper hadde allerede erklært Al Gore som vinner av de viktige vippestatene  Pennsylvania, Michigan og Florida, før valglokalene i Florida hadde stengt. Karl Rove hevdet bestemt at det var feil å kalle Florida. Omtrent klokken 22.00, trakk CNN og CBS tilbake Florida resultatet, og rundt klokken 02.15 reviderte nettverkene løpet i Florida til fordel for Bush. Kort tid etter ringte Gore Bush for å anerkjenne tapet. Gore hadde 15 minutter på seg til å formidle nyheten før Bush snakket til folkemengden som ventet utenfor hovedstaden i Austin, Texas. Femten minutter gikk uten en konsesjonstale fra Gore. Da Bush snakket med Gore igjen via telefon, fortalte Gore at han trakk tilbake erkjennelse sin ettersom tallene i Florida stadig endret seg.

Ved 04:30 om morgenen oppdaget Bush-kampanjen at Gore hadde sendt et team med advokater til Florida for å føre tilsyn med en omtelling av stemmene. Bush selv sendte en emissær, tidligere utenriksminister, James Baker, en veteran fra Reagan og Bush 41-administrasjonene. Etter uker med juridiske kamper avgjorde Floridas høyesterett 4-3 til fordel for Gores bønn om en selektiv gjenopptelling. Bush anket deretter til USAs høyesterett, som avsa dom i desember i Bush v. Gore. Ved en stemme på 7-2 fant de at Floridas inkonsekvente gjenopptellingsprosess brøt grunnloven. Men med en 5-4-avgjørelse, avgjorde domstolen at det ikke var noen rettferdig måte å telle stemmene i Florida på i tide til at statens stemmer ble talt i Electoral College. Valgresultatet ville stå. Med bare noen få hundre stemmer hadde Bush vunnet Florida og med det presidentskapet.

Gore endte opp med å akseptere det endelige resultatet, selv om han var sterkt uenig med rettens avgjørelse. «It’s time for me to go» var hans ord. Donald Trump kunne med fordel ha gjort det samme, selv om han ikke var enig med resultatene. Det hadde spart oss for hånlige reportasjer om deplorable høyreekstremister som sier valget er stjålet.

I 2015 skrev CNN at flere måneder etter valget gjennomførte media og akademiske organisasjoner sine egne studier av de omstridte stemmesedlene i Florida. De fant at Bush mest sannsynlig ville ha vunnet håndtellingen. Dette strider mot troen på at USAs høyesterett overlot presidentskapet til Bush, eller tok det bort fra Gore, skrev CNN

Konspirasjonsteorier florerer etter Bush-seieren.  Historier ble fortalt om velgere i stort sett demokratiske fylker i Florida hvis stemmer ble endret for Bush, det var fantomvelgere i Ohio og exitmålinger som viser John Kerry i ledelsen som var sannere enn den endelige opptellingen. Basert på disse konspirasjonsteoriene, skrev tre demokratiske kongressmedlemmer et brev til U.S. Government Accountability Office og ba om gransking av alle  påstandene, om uregelmessigheter med hensyn til elektroniske og andre stemmemaskiner, slik at folk kan ha tillit til resultatet av valget.

Imagine that: De ønsker at folk skal ha tillit til resultatet av valget.

Nettsteder stilte spørsmål ved hvorfor så mange fylker i Florida som har flere registrerte demokrater enn republikanere endte opp med å stemme på Bush. Noen hadde fikset resultatene mente de.  I vippestaten Ohio, hvor det florerte av konspirasjonsteorier, som i  Cuyahoga County viste flere stemmer enn velgere i enkelte områder. Har vi ikke hørt den før?

Det finnes millioner av election deniers på venstresiden, skal vi stemple dem som venstreekstremister NRK? Eller er de velgere som ønsker valgintegritet? Jeg skal ikke skjære alle over en kam men som jeg  observerer har demokratene beveget seg langt ut mot ytre venstre. Medias forhatte republikanske partiet er nokså stabilt. Og som er grunnen til at over en million amerikanske velgere i 43 stater har flyktet fra Det demokratiske partiet og registrert seg som republikaner. Og ikke bare det; svarte og latinamerikanere går fra pariet i hopetall og i en undersøkelse for ikke lenge siden favoriserer uavhengige velgere GOP.

Bare fortsett dere NRK. Vi har gjennomskuet dere for lenge siden.

Kilder:

US assesses Putin may increase efforts to interfere with US elections – CNNPolitics

Who really won Bush-Gore election? | CNN Politics

Conspiracy Theories Abound After Bush Victory – ABC News (go.com)

Bush v. Gore | Miller Center

Rasmussen Poll: Most Democrats Still Believe Russia Stole 2016 Election From Hillary (legalinsurrection.com)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.