Det er Demokratene som ønsker å klusse med valgordningen. Ett av forslagene er å endre valgkollegiet ut fra befolkningsstørrelse. Da ville California, Florida og Texas blitt dominerende. Et annet forslag er poststemmer, noe Republikanerne viser til har ført til valgsvindel. Republikanerne forsvarer dagens system, men vil ha ID ved stemmgivningen. Heller ikke det vil Demokratene. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Høyesterett i USA har enstemmig bestemt at valgmannskollegiet har bundet mandat. De må stemme ut fra resultatet i den delstat de representerer og kan ikke avvike fra det.

States can require members of the Electoral College to cast their votes for the presidential candidates they had pledged to support, the Supreme Court unanimously ruled on Monday.

Dermed eliminerer høyesterett et usikkerhetsmoment ved det kommende valget. Følelsene er så sterke at skulle noen få stemmer skille, kan valgmenn bli fristet til å bryte med velgernes mandat.

Ved de 58 siste valgene kunne 10 stemmer avgjort utfallet.

The votes of only 10 “faithless electors” could have changed the outcomes in five of the previous 58 presidential elections. In the 2000 election, for instance, George W. Bush beat Al Gore by five electoral votes.

Hatet mot Trump er så sterkt på Demokratisk side, at skulle situasjonen oppstå, kan det tenkes at valgmenn ville bryte ut, hvis de kunne avgjøre utfallet. Et motsatt utfall er ikke sannsynlig. Skulle Biden vinne er det nærmest utenkelig at valgmenn ville nullifisere resultatet.

Demokratene har nå som talking point at Trump ikke kommer til å forlate Det hvite hus frivillig. Både Biden og Hillary har sagt at han må bæres ut.

 

States May Curb ‘Faithless Electors,’ Supreme Court Rules

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.