Høyesterettsbygningen i Washington D.C. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB.

Texas går til sak mot vippestatene Georgia, Michigan, Pennsylvania og Wisconsin over lovbrudd ved valget, melder talskvinne Kayleigh McEnany. Det betyr at Texas kan ta saken direkte til amerikansk høyesterett. Texas sier de fire delstatene har endret valgloven på tvers både av sine egne og føderale lover. Resultatet er derfor ugyldig og valgmennene kan ikke godkjennes.

Hvis høyesterett tar klagen til følge vil det annulere valgresultatet.

 

 

Bakgrunnen for søksmålet er at alle statene endret valglovene på en grunnlovsstridig måte. Pennsylvania hadde forbud mot poststemmer. Skulle man forhåndsstemme måtte man gjennom en godkjenningsprosess. Men delstatsforsamlingen endret reglene i oktober 2019, uten å følge reglene som tilsier to valg med totredels flertall, akkurat slik endring av den norske grunnloven tilsier. Til å begynne med beholdt delstatsforsamlingen kravet om signatur, men det ville lagt begrensninger på stemmejukset og gjort det lettere å avsløre. Den Demokratiske guvernøren anket inn for desltatens høyesterett hvor det vat fem mot to dommere. De godkjente alle mulige poststemmer og tøyde også datoen for innlevering.

Det kan reises spørsmål ved om disse poststemmene overhodet skal telles med og om resultatet er gyldig. Falske stemmer kansellerer gyldige.

The state of Texas on Tuesday filed an election lawsuit in the U.S. Supreme Court against Pennsylvania, Georgia, Michigan, and Wisconsin, alleging that the states unconstitutionally changed election laws, treated voters unequally, and triggered significant voting irregularities by relaxing ballot-integrity measures.

Texas sier det er umulig å vite hvem som vant valget.

“Plaintiff State respectfully submits that the foregoing types of electoral irregularities exceed the hanging-chad saga of the 2000 election in their degree of departure from both state and federal law,” the Supreme Court motion (pdf) states. “Moreover, these flaws cumulatively preclude knowing who legitimately won the 2020 election and threaten to cloud all future elections.”

Riksadvokaten i Pennsylvania, Josh Shapiro, sier stevningen er hensynsløs og et angrep på frie og rettferdige valg.

Pennsylvania Attorney General Josh Shapiro called the lawsuit a “meritless” and “beyond reckless” attack on “our free and fair election system.”

Kritikerne vil si det er hinsides frekt av riksadvokaten. Det er uomtvistelig at Pennsylvania brøt loven, både den føderale og delstatens egen.

 

 

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.