Foto: Sarah Silbiger/Reuters/Scanpix

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg (87) er død. Hun tilhørte den liberale siden. Trump får nå anledning til å vippe flertallet ettertrykkelig i konservativ favør. Demokratene er hysteriske ved tanken.

Minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, kommenterte at det måtte være opp til vinneren 3. november å gjøre valget. Men det er ikke sedvane i USA. Hvis president og Senatet – som godkjenner en nominert – kommer fra samme parti, er praksis at de fyller det tomme setet. Hvis det er tid.

Det er 45 dager til valget. Da Brett Kavanaugh ble nominert, tok selve prosessen 57 dager, men den var ekstraordinær pga Demokratenes kampanje mot ham med falske beskyldninger. Anklagene skapte så mye bitterhet ute blant folk at Republikanerne vil benytte sin rett hvis de klarer det.

Schumer sier at valget bør være opp til velgerne. Men det er ikke velgerne som velger dommere til Høyesterett.

«You have to go back to 1880s to find the last time a Senate controlled by a party different from the president filled a vacancy on the Supreme Court that was created in the middle of a presidential election year,» McConnell told Fox News.

Dommer Antonin Scalia døde i 2016 og Obama nominerte dommer Merrick Garland, men Demokratene hadde mistet flertallet i Senatet og hadde således ingen rett på å få valgt sin kandidat. Hadde de beholdt flertallet ville det vært noe annet. Slik er sedvane og den var vært slik siden 1880.

Hvis det er praktisk mulig vil Republikanerne kjøre gjennom en ny dommer på 45 dager.

Trump offentliggjorde sist uke en liste på 20 kandidater til Høyesterett.

 

McConnell: Trump’s Supreme Court nominee ‘will receive a vote on the floor of the United States Senate’

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.