Brett Kavanaugh gir Donald Trump et håndslag i Det hvite hus mandag den 9. juli. Foto: Jim Bourg/Reuters/Scanpix

Donald Trumps valg til å fylle plassen etter Anthony Kennedy i Høyesterett falt på Brett Kavanaugh. Kennedy var ofte den utslagsgivende stemmen i sentrum i Høyesterett, mens Kavanaugh er konservativ.

Med Kavanaugh får Høyesterett et konservativt flertall. Demokratene er rasende og vil bekjempe Kavaanaugh med alt de har.

Men konservative grupper har allerede klar annonser i fire stater hvor Trump vant, men hvor senatorene er Demokrater.

Conservative groups like Americans for Prosperity (AFP) and the Judicial Crisis Network (JCN) are expected to spend significant sums in support of the nominee. JCN confirmed Monday that they made a $1.4 million ad buy in Alabama, Indiana, North Dakota, and West Virginia and will air spots as soon as the nominee is announced.

Kavanaugh er katolikk. Demokratene har brukt et kristent livssyn mot nominerte under høringer i Senatet.

Kavanaugh arbeidet tett på George W. Bush og dette ble av mange antatt å svekke hans sjanser i Trumps øyne. Men disse forbehold ble punktert av Kavanaughs merittliste og sterke støttespillere innad i Trump-administrasjonen.

Kavanaugh’s close ties to the Bush White House appeared detrimental to his prospects for the appointment, given Trump’s enduring suspicion of the Bush family. Indeed, the judge was one of Bush’s closest aides, managing the former president’s paper flow for three years as staff secretary.

Kvanaugh er en sterk tilhenger av grunnlovens maktfordeling. Det kan komme godt med nå som spesialetterforsker Bob Mueller har fått et mandat som er på høyde med justisministerens. Det kan hende nominasjonen er dårlig nytt for sette-justisministeren i Russia collusion-etterforskningen, Rod Rosenstein.

Kvaanaugh er en dommernes dommer, dvs han blir beundret for sin kompetanse og innsats:

A double Yalie with some two decades experience as a government lawyer and appeals judge, Kavanaugh is an archetypal Supreme Court nominee. He was notes editor of the Yale Law Review, clerked for Justice Anthony Kennedy, and practiced at an elite firm before entering the George W. Bush administration.

Demokratene mente Trump var forpliktet til å utpeke en sentrumsorientert dommer for å opprettholde balansen i Høyesterett. Men Trump er selvsagt ikke bundet av noen slik forpliktelse og en Demokratisk president ville utnevnt en liberal dommer.

Juridisk kommentator på Fox News, judge Napolitano, fortalte at Kennedy hadde sagt at han ville gå av den dagen det var Republikansk flertall i begge kamre. Det er det nå og Kavanaugh har gode sjanser til å bli godkjent.

SUPREME COURT POISED FOR RIGHTWARD SHIFT UNDER KAVANAUGH