Sen. Chuck Grassley (R-IA), flertallsleder Mitch McConnell og senator Orrin Hatch 9. november 2017. Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters/Scanpix

Flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, sier at Senatets justiskomite til uken vil sette seg i bevegelse for å fylle den ledige plassen i Høyesterett. -Dette er derfor mange stemte på Donald Trump, sa Ted Cruz.

«Americans reelected our majority in 2016 and expanded it in 2018 because we pledged to work with President Trump and support his agenda, particularly his outstanding appointments to the federal judiciary,» McConnell said in a statement. “Once again, we will keep our promise. President Trump’s nominee will receive a vote on the floor of the United States Senate.”

Dette er et løfte om å samarbeide med presidenten for å få godkjent den han velger.

Senator Ted Cruz sier at USA ikke kan gå inn i et valg hvor høyesterett er delt på midten  4-4. Særlig ikke når den ene siden har erklært at den ikke kommer til å godta noe resultat som ikke er seier for dem selv.

«We cannot have Election Day come and go with a four-four court,» Cruz said during an interview with Fox News’ Sean Hannity. «A four-four court that is equally divided cannot decide anything. And I think we risk a constitutional crisis if we do not have a nine-justice Supreme Court, particularly when there is such a risk of a contested election.»

Hillary Clinton har sagt at Demokratene ikke under noen omstendighet må innrømme et nederlag.

«I think it is critical that the Senate takes up and confirms that successor before Election Day,» he said. «There’s going to be enormous pressure from the media, there’s going to be enormous pressure from the Democrats to delay filling this vacancy. But this election, this nomination is why Donald Trump was elected. This confirmation is why the voters voted for a Republican majority in the Senate.»

Trump offentliggjorde sist uke en liste på 20 navn som kunne være aktuelle, blant dem senatorene Ted Cruz, Josh Hawley og Tom Cotton, i tillegg til en rekke føderale dommere. Dette er blant de sterkeste kritikere av Demokratene i Kongressen, og navnene deres får Demokratene til å se rødt.

Biden sa da han fikk nyheten at velgerne skulle velge presidenten, som så velger nye dommer. Det samme sa Obama. Trump ville ikke si noe.

Konservative har et flertall på 5-4, men høyesterettsjustitiarius Roberts vipper ofte i liberal retning. Hvis konservative får fylle Ginsburgs sete blir det 6 mot 3. Det er liberalernes store mareritt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.