President Donald Trump vil utnevne ny høyesterettsdommer så snart som mulig. Foto: Carlos Barria/REUTERS

Hundrevis av sørgende samlet seg lørdag kveld ved høyesterett i Washington for å minnes avdøde dommer Ruth Bader Ginsburg. Nå er spørsmålet: Hvem blir utnevnt til ny dommer, og når?

Ifølge NTB-AFP-AP lovet president Donald Trump jublende tilhengere på et valgmøte i North Carolina å fylle den ledige plassen i høyesterett med en kvinne.

Trump gjorde det klart at han vil nominere en kandidat til stillingen så snart som mulig, trass i protester fra Demokratene. Tilhørerne svarte med å rope i kor: «Fyll plassen».

Ginsburg ba før hun døde fredag om at det ikke nomineres en kandidat til stillingen før det er valgt en ny president.

Men Trump mener det er hans rett å utpeke en ny dommer.

– Vi vant valget, og det er konsekvensen, sa han på valgmøtet i Fayetteville lørdag kveld.

Republikanerne har flertall i Senatet med 53 mot 47 plasser, men enkelte republikanske senatorer har varslet at de ikke vil stemme for Trumps kandidat.

Trump har alt rukket å utnevne to konservative dommere, og hvis han utpeker ytterligere én, blir det konservativt flertall i generasjoner framover. Det vil få betydning for blant annet spørsmål om abort, miljøreguleringer, innvandringslover, presidentens myndighet og Obamas helsereform.

Tiden er imidlertid knapp. Fram til valget er det bare seks uker, og en dommernominasjon kan ofte være tidkrevende i Senatet, og kan lett forsinkes ytterligere av demokratene.

Trump sier han ikke har noen problemer med om avstemningen først finner sted i dødperioden etter valget, men før et nytt senat kommer sammen i januar.

Å sørge for solid konservativt flertall i høyesterett er en av Republikanernes fremste prioriteringer.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!